vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Despre suflete și teroare. Cutremurul din 77, prin ochii martorilor

Se împlinesc 45 de ani de la unul dintre cele mai mari dezastre care au avut loc în România. 4 martie 1977, ora 21:22:22, avea loc cel mai puternic cutremur din ultimii ani. Cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 55 de secunde, seismul avea să transforme noaptea de 4 spre 5, în cea mai neagră a ultimilor ani. Bilanțul tragic al acelei zile a fost de aproximativ 1.600 de oameni morți și alți peste 11.000 de răniți.

Toți cei care au luat parte la dezastrul din 4 martie 1977 au trăit clipe de groază. Mulți dintre cei care au trecut prin acele momente cumplite au povestit, cu timpul, ce a fost în sufletul lor și ce poate un om să gândească în astfel de situații.

Printre norocoșii care au scăpat fără vreo problemă la seismul din 1977 se află Vali Jianu, din Craiova, care avea 24 de ani la momentul tragediei. Împlinise 24 de ani chiar în data de 4 martie. Vali nu a fost norocos doar prin prisma faptului că a scăpat fără vreo problemă la cutremur, ci și pentru faptul că doar ce câștigase un autoturism Dacia 1300 la tombola oferită de Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) în acea perioadă. Era vorba despre o tombolă pentru cei care făceau un depozit de minim 5.000 de lei la CEC, iar părinții lui Vali au fost printre norocoșii câștigători. Astfel, Vali urma să se bucure de ziua de naștere, la volanul autoturismului Dacia, împreună cu 2 prieteni. Povestea integrală AICI.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ştefania locuia în Caracal în ’77.  Şi ea avea atunci 16 ani. A fost surprinsă de cutremur în scara blocului: „Tocmai venisem din oraş. Eram pe scară la etajul unu când s-a auzit un zgomot puternic, blocul s-a zguduit, geamurile au început să se spargă. Am ieşit repede afară, apoi a fost puhoi de lume în stradă. Oameni speriaţi, copii îngroziţi. M-am dus, apoi, în oraş. Ce am văzut a fost mai rău decât mi-aş fi putut imagina vreodată”. Povestea integrală AICI.

Politica