marți, mai 21, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

O discuție așteptată de întreaga lume: Joe Biden vorbește la telefon cu Vladimir Putin

Președintele Joe Biden intenționează să vorbească sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, după ce SUA au avertizat vineri că Rusia ar putea ataca Ucraina cu bombe și rachete în orice moment.

Un oficial cu rang înalt de la Casa Albă a confirmat pentru agenția France-Presse, preluată de Agerpres, că preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic sâmbătă dimineaţa (ora locală de pe coasta de est a SUA) cu omologul său rus Vladimir Putin. „Rusia ne-a propus un apel telefonic luni. Atunci, noi am propus sâmbătă şi au acceptat”, a declarat sursa citată de AFP.

Potrivit Kremlinului, convorbirea dintre Putin și Biden ar urma să aibă loc la ora locală 19:00 (18:00, ora României), scrie CNN.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și președintele francez Emmanuel Macron va discuta sâmbătă la prânz cu Vladimir Putin. Occidentalii încă doresc să rezolve criza ruso-ucraineană prin „mijloace diplomatice, dialog şi descurajare”, potrivit Președinției franceze.

Aceste discuții au loc în condițiile în care Washingtonul consideră că riscul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost niciodată mai mare ca în acest moment și ar putea interveni în câteva zile.

Ultima dată, Biden și Putin au vorbit la telefon la sfârșitul lunii decembrie.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a avertizat vineri că un asalt al Rusiei asupra Ucrainei ar putea începe în curând, cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete. El i-a sfătuit pe toți americanii să părăsească țara pentru propria siguranță cât mai repede posibil.

„Orice american aflat în Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore”, a declarat Sullivan într-o conferință de presă. „Evident, nu putem prezice viitorul, nu știm exact ce se va întâmpla. Dar riscul este acum suficient de mare și amenințarea este acum suficient de imediată pentru ca acest lucru să fie ceea ce cere prudența”, a declarat el.

„Dacă are loc un atac rusesc asupra Ucrainei, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete ce ar putea, în mod evident, să ucidă civili, fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica în mod evident un atac violent din partea unei forțe masive”, a continuat el.

În ciuda acestui mesaj, Sullivan a adăugat, totuși, că nu este clar dacă Putin a decis să invadeze Ucraina.

spot_img
spot_img

Politica