duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șeful Secției Gastroenterologie din cadrul SJU Târgu-Jiu spune cum se pot evita problemele digestive de Sărbători

În perioada sărbătorilor se înregistrează cel mai mare număr de afecţiuni digestive din tot anul, atât în serviciul de urgenţă, cât şi în ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Sărbătorile sunt perioada cea mai bogată din punctul de vedere al cantității de mâncare consumată. Foarte multe persoane ajung la spital, în perioada sărbătorilor, din cauza consumului excesiv de mâncare tradițională. Consumată în exces, aceasta poate declanșa afecțiuni digestive cu consecințe grave sau le poate agrava pe cele deja existente. Medicul Vasile Mălăiuș de la SJU Târgu-Jiu spune că, din experiența anilor trecuți, în perioada de după Crăciun la spital ajung pacienții care au făcut exces de mâncare și băutură.

„După sărbători ne confruntăm cu un număr mare de cazuri de colici abdominale, colici biliare, pancreatite acute sau acutizarea unor afecțiuni precum ulcer, gastrite, hemoragii digestive și așa mai departe. Ținând cont de faptul că în această perioadă sunt foarte multe abuzuri alimentare, se recomandă moderația, care este cea mai buna metodă prin care putem evita o situație nedorită cauzată de consumul excesiv de alcool și mâncare. Le recomandăm gorjenilor să aibă o alimentație echilibrată, să evite consumul de alimente foarte grase, să evite, de asemenea, azbuzul de băuturi alcoolice, și să facă mișcare în aer liber cât se poate de mult pentru a evita sedentarismul”, a spus medicul Vasile Mălăiuș.

De asemenea, medicul mai spune că una dintre metodele prin care oamenii se pot asigura că nu consumăm prea multă mâncare, este să nu mânânce mai mult de o porție din fiecare fel și să consume fructe între mese. Alte gustări sănătoase care se pot consuma sunt: legumele crude, nucile, alunele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica