sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

BNR lansează o monedă din aur cu tema ”200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri”

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând din 20 decembrie, o monedă din aur cu tema 200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri.

Moneda are o valoare nominală de 100 de lei, forma rotundă, diametru de 21 mm, o greutate de 6,452 g şi cant zimţat, se arată în comunicatul BNR.

Aversul monedei redă clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, la începutul secolului al XX-lea, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2021”, stema României şi valoarea nominală „100 LEI”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reversul monedei prezintă portretul, numele şi semnătura lui Vasile Alecsandri şi anii între care a trăit acesta „1821” şi „1890”.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 5.000 piese, iat preţul de vânzare este de 2.300 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare.

Monedele din aur cu tema 200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Politica