marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parchetul European: Arestări în România, Cehia și Slovacia şi confiscări în valoare de 23 de milioane de euro

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, anunță că a coordonat, miercuri şi joi, o operaţiune în cadrul căreia au avut loc percheziţii, arestări şi confiscări în valoare de 23 de milioane de euro în Republica Cehă, România şi Slovacia, potrivit unui comunicat al EPPO.

Patru persoane au fost arestate sub bănuiala de formare a unei organizaţii infracţionale şi evaziune fiscală.

„Principalii suspecţi au organizat un aşa-numit carusel TVA, care a implicat circulaţia repetată a unor bani fictivi prin aceleaşi companii. Unele dintre aceste companii nu şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale şi astfel au permis altor companii, cu sediul în Germania, să solicite încasarea TVA”, precizează Parchetul European. Pierderile fiscale estimate în Germania din cauza acestor activităţi infracţionale este de cel puţin 23 de milioane de euro, scrie libertatea.ro Nucleul activităţii infracţionale era la Hamburg (nordul Germaniei), iar spălarea banilor era organizată, în primul rând în Cehia şi Slovacia, cu importante legături în România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întreaga operaţiune a fost coordonată de la sediul central al EPPO de la Luxemburg. În Slovacia şi Cehia au fost îngheţate conturi bancare. Patru suspecţi au fost arestaţi şi vor apărea în scurt timp în faţa unui judecător, menționează instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

Operaţiunea a fost condusă de un procuror european delegat la Munchen (sud-estul Germaniei) şi executată de poliţia fiscală din oraşele Chemnitz, Hamburg şi Munchen, de Agenţia naţională slovacă a corpului de poliţie pentru combaterea infracţiunilor, de Agenţia naţională cehă pentru combaterea criminalităţii organizate, precum și de biroul EPPO de la Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Bihor şi Sălaj, a mai transmis EPPO.

Anunțul Parchetului European vine după ce miercuri au avut loc primele percheziții în România ale instituției conduse de Kovesi. Anchetatorii au descins la Oradea, acolo unde au fost percheziționate locuințele a trei cetățeni români.

Politica