sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Adrian Năstase și Miron Mitrea au rămas fără titlurile de „Cetățeni de onoare ai Craiovei”

Consilierii locali din Craiova au votat, joi dimineața, retragerea titlurilor de „Cetățeni de onoare ai municipiului” lui Adrian Năstase și Miron Mitrea. Proiectul de hotărâre a fost supus votului secret, iar rezultatul a fost de 15-10 pentru retragerea celor două titluri.

Fostul premier Adrian Năstase și fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea pot contesta hotărârea luată în Consiliul Local, conform spuselor lui Dan Spânu, președintele de ședință.

Adrian Năstase a devenit cetățean de onoare al Băniei în anul 2001, când era premier, în timp ce Miron Mitrea primea titlul în anul 2004, când ocupa funcția Ministru al Transporturilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consilieri locali din partea USR-PLUS au fost cei care au inițiat proiectul de hotărâre: „Știu că suntem în fieful PSD, însă condamnații penali nu pot deține titlul de <Cetățean de onoare>. Am depus împreună cu consilierii USRPLUS un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care solicit retragerea titlului de <Cetățean de onoare al Municipiului Craiova> domnilor Adrian Năstase (fost prim-ministru al României) și Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor).Având în vedere faptul că cei doi sunt condamnați penal și conform legii persoanele condamnate penal nu mai pot deține titlul de cetățean de onoare, consider că este o normalitate să acționăm în consecință pentru a proteja imaginea Municipiului Craiova, iar deținerea acestui titlu de către cei doi nu face cinste comunității locale.Sper ca respectarea legii să nu fie facultativă pentru colegii din Consiliul Local al Municipiului Craiova, iar acest proiect sa fie aprobat în ședința de Consiliu Local din această lună”, scria pe Facebook Cezar Drăgoescu, Președintele USRPLUS Dolj, în urmă cu o săptămână.

Miron Mitrea a fost condamnat definitiv, pe data de 13 februarie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a primit foloase necuvenite din partea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, în perioada 2001-2002, în valoare totală de 927.420 de lei, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţie, potrivit informațiilor preluate de presă. A fost pus în libertate de Tribunalul Constanţa în luna mai 2016. Adrian Năstase a fost condamnat de două ori la pedepse de 2, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarul Trofeul Calităţii şi Zambaccian. După ce a fost încarcerat la penitenciarul Jilava, pedepsele i-au fost contopite, iar Curtea de Apel Bucureşti i-a mai aplicat un spor de 6 luni, aşa că în final Adrian Năstase trebuia să ispăşească patru ani şi jumătate de închisoare. A ieşit însă din spatele gratiilor, în 2014, conform pro-oltenia.ro.

Politica