vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Efectele adverse ale cele de-a treia doze, similare cu cele de rapel

Datele culese în Statele Unite pe mii de persoane vaccinate cu a treia doză arată că efectele adverse după administrarea dozei „booster” sunt similare cu cele avute de aceste persoane după ce au primit rapelul.

Studiul arată că a treia doză „este, pentru moment, bine tolerată”, a anunţat într-o conferinţă de presă directoarea Centrelor de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CSC) Rochelle Walensky.

„Frecvenţa şi tipul efectelor secundare sunt asemănătoare celor observate după a doua doză şi sunt, de obicei, uşoare sau moderate şi de scurtă durată”, a precizat ea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La 19 septembrie, peste două milioane de americani erau vaccinaţi cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19. Datele publicate de acest studiu provin de la aproximativ 20.000 de persoane care s-au înscris pe o aplicaţie şi care au completat un chestionar după vaccinare. Aproximativ 79% dintre persoanele care au completat acest chestionar au semnalat o reacţie localizată după vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID – durere la locul înţepăturii -, iar 74%, o reacţie denumită sistemică și care afectează întregul organism – oboseală. După rapel, aceste cifre erau asemănătoare – 78% şi, respectiv, 77%, potrivit AFP, citat de news.ro.

Aproximativ 28% dintre cele aproximativ 20.000 de persoane au declarat că nu şi-au putut desfăşura activităţile zilnice obişnuite după cea de-a treia doză, majoritatea a doua zi după vaccinare.

Studiul nu reprezintă numai persoanele imunodeprimate, în contextul în care şi alte persoane au fost vaccinate cu a treia doză de vaccin anti-COVID – ocolind recomandările de la acea vreme, potrivit CDC.

Autorităţile sanitare americane au lărgit – începând de săptămâna trecută – populaţia eligibilă să fie vaccinată cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer/BioNTech. Astfel, pot fi vaccinate cu a treia doză persoane în vârstă de peste 65 de ani şi unele persoane aflate la risc din cauza stării sănătăţii sau a unui loc de muncă ce le expune la coronavirus.

Doza a treia de vaccinare a început să fie administrată în România începând de marți, 28 septembrie, iar peste 20.000 de persoane s-au prezentat pentru a o primi.

Politica