vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Avertisment: tulpina Delta, singura variantă a coronavirusului care ucide şi vaccinaţii

Varianta Delta a SARS-CoV-2 este pe punctul de a „ocupa” România, atrag atenţia experţii, în timp ce un studiu american demonstrează că această formă a virusului poate face ravagii în şcoli, dacă personalul este nevaccinat şi neprotejat.

Potrivit studiului, varianta Delta a SARS-CoV-2 se poate răspândi rapid în şcoli atunci când profesorii şi personalul nevaccinat sunt în interior şi nu poartă măştile de protecţie. La această concluzie a ajuns Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite după studierea cazului unui focar asociat cu varianta Delta într-o şcoală primară din Marin, California, în perioada mai-iunie 2021.

Concret, în câteva zile, au apărut 26 de cazuri de COVID-19 confirmate în rândul elevilor unei şcoli primare după expunerea la un profesor infectat,  nevaccinat şi care nu purta mască. Rata de atac într-o clasă afectată a fost de 50%, riscul fiind corelat cu apropierea locurilor elevilor faţă de profesor. Cei din primul rând de bănci s-au infectat în proporţie de 80%, în timp ce elevii aflaţi pe ultimul rând de bănci au luat noul coronavirus în proporţie de numai 28%.   

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ancheta realizată ulterior de autorităţile medicale americane au arătat că profesorul a devenit simptomatic pe 19 mai, dar a continuat să lucreze timp de două zile înainte de a primi rezultatul testului, pe 21 mai. Începând cu 23 mai, au fost raportate cazuri suplimentare de COVID-19 în rândul altor membri ai personalului, elevi, părinţi şi fraţi ai celor care aveau legătură cu şcoala.

În acest sens, cercetătorul Octavian Jurma trage un puternic semnal de alarmă.

„99% din tulpinile secvenţiate săptămâna trecută au fost varianta Delta. Tot varianta Delta este singura prezentă în cele 9 decese noi secvenţiate. De asemenea, Delta e singura tulpină care a produs până acum în România decese între cei complet vaccinaţi. Până acum, avem 5 decese produse de Delta în rândul celor vaccinaţi şi secvenţiaţi, adică 15% din decese. 85% din decesele secvenţiate se află în continuare în rândul celor nevaccinaţi”, a transmis Jurma, într-o postare pe Facebook.

Acesta susţine că autorităţile sanitare nu îşi fac treaba cum trebuie. „Începe să nu mai fie amuzant faptul că CNSCBT (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile), o instituţie publică în subordinea Ministerului Sănătăţii, insistă că: «În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta». Având în vedere că toate judeţele din Romania se afla într-o fază de creştere intens accelerată şi intens comunitară a numărului de cazuri noi, înseamnă că adevăraţii specialişti de la INSP au fost reduşi la tăcere de către şefii lor numiţi politic. (…)

”Fie CNSCBT este incompetent, fie e obedient politic şi nu cred că specialiştii de la CNSCBT sunt atât de incompetenţi încât să creadă că Delta nu este în răspândire comunitară în întreaga ţară. Cred însă că şefii lor sunt capabili să declare că pandemia va ajunge la un maxim de 1.500 de cazuri pe zi dacă li se ordonă de la partidul care i-a numit în funcţie”, a subliniat cercetătorul. 

În România, peste 96% dintre decesele cauzate de COVID-19 din ultima săptămână au fost înregistrate la persoane nevaccinate, a transmis recent Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cele mai multe persoane au murit în Bucureşti, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Iaşi şi Neamţ. În plus, 2,4% dintre decese s-au înregistrat la persoane vaccinate cu schema incompletă. Apoi, 86% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 de ani, iar 57,5% din decese au fost la bărbaţi. 94,6% din persoanele care au pierdut lupta cu COVID-19 aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Cele mai uzuale afecţiuni au fost cele cardiovasculare, neurologice, obezitate sau diabet.

Totodată, 82,9% din cazurile de noi infectări cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la persoane nevaccinate. În săptămâna 23-29 august 2021, 39,2% din totalul acestor noi cazuri s-au înregistrat în Bucureşti, Timiş, Cluj, Ilfov şi Constanţa, scrie adevarul.ro

Politica