vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor, votat în ședința CJ Dolj

Planul Judeţean de Gestionare al Deşeurilor (PJGD) a fost supus aprobării joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Județean Dolj (CJ). Planul nu a fost votat în unanimitate, consilierii din partea PNL Dolj abţinându-se de la vot. Consilierul Călin Cosmin a fost cel care a luat cuvântul, recomandând colegilor din partid să nu voteze aprobarea proiectului, acesta menționând mai multe inadvertențe în raport, printre care cele legate de avizul de mediu, dar și despre noile investiții care depășesc suma de 60 de milioane de euro.
„După cum citim în referatul de aprobare, aici se spune că în termen de 30 de zile de la avizarea planului şi raportului de mediu, acesta trebuie supus spre aprobare Consiliului Judeţean. În fraza următoare se spune că s-a depus la mediu și va fi emis, deci nu s-a emis până acum. Întrebarea ar fi: nu trebuia să așteptăm întâi avizul? Al doilea punct, tot în raport scrie că nu este cazul de impact asupra bugetului consiliului județean. Dacă ne uităm în planul de acțiune, la un moment dat sunt niște investiții noi care însumează peste 60 de milioane de euro. Întrebarea este: de unde sunt banii, de unde luăm acești bani?”, a comentat consilierul PNL, Călin Cosmin.
Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a răspuns cu privire la aceste mențiuni din raport, subliniind că avizul a sosit și a fost aprobat, iar investițiile sunt făcute pe fonduri europene.
„Cu privire la partea de buget, tot ceea ce presupune investiții noi, cuprinse în acest plan, vor fi proiecte pe care le vom realiza pe fonduri europene. Proiectele vor fi depuse atunci când axele vor fi deschise și tot împreună le vom aproba sau nu le vom aproba. Referitor la avizul de mediu, este dat, nr. 2 din 26.08.2021. Acest raport este făcut acum 5 zile și nu știam că avizul o să fie gata. L-am pus pe ordinea de zi, să nu facem ședință separată. Dacă primeam aviz negativ îl scoteam de pe ordinea de zi”, a completat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor pentru județul Dolj 2019-2025 face parte dintr-un proiect la nivel național propus de Ministerul Mediului. Acesta reprezintă o cerință legislativă prevăzută de art. 37, alin (1) al Legii 211 privind regimul de gestionare a deșeurilor la nivel naţional, judeţean şi al municipiului Bucureşti. Scopul PJGD întocmit pentru județul Dolj este de a stabili cadrul pentru asigurarea unui sistem durabil de gestionare a deșeurilor, care să asigure îndeplinirea obiectivelor și țintelor proiectului. Planul mai include, de asemenea, abordarea tuturor aspectelor privind gestionarea deșeurilor care fac obiectul planificării la nivel județean, stabilirea necesarului de investiții și a politicii în domeniul gestionării deșeurilor care fac obiectul planificării și dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor la nivelul județului Dolj.

Politica