Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Înghețată contaminată cu oxid de etilenă, retrasă din magazine

Publicat

pe

Trei sortimente de îngheţată au fost retrase de la vânzare din magazinele Metro din cauza prezenței oxidului de etilenă într-un aditiv utilizat – guma de carruba.

„Vă informăm că Metro Cash & Carry România, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri France SAS, a iniţiat retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolelor menţionate mai jos. Motivul rechemării: prezenţa oxid de etilenă în aditivul utilizat – guma de carruba”, indică un anunț postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, vă rugăm să nu le consumați și să le returnați în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 20.08.2021, urmând să primiți contravaloarea lor”, transmit reprezentanţii magazinului, potrivit economie.hotnews.ro

Produsele periculoase sunt:

2.5l Metro Chef inghetata vanilie

Producator FRONERI France SAS

Cod de bare: 4337182040422

2.5l Metro Chef inghetata ciocolata

Producator: FRONERI France SAS

Cod de bare: 4337182040446

2.5LMetr Chef inghetata menta

Producator: FRONERI France SAS

Cod de bare: 4337182040668

În ultima perioadă, mai multe tipuri de îngheţată au fost retrase de la vânzare din cauza conţinutului de oxid de etilenă. Mai multe loturi de îngheţată vândute în lanţul de hipermarketuri Cora au fost de asemenea retrase de la vânzare.

Recent, un desert vândut în acelaşi lanţ de magazine a fost retras din cauza conţinutului mare de oxid de etilenă, iar acelaşi motiv a determinat retragerea de pe piaţa din România a mai multor loturi de îngheţată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers şi Twix.

Produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase toate de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat.

Acest „agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător” este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în numeroase produse importate sau provenind din produse importate contaminate.

Numai în Franţa, câteva sute de referinţe de îngheţată, precum şi mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră) au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unei proceduri de rechemare care poate pot fi consultată pe site-ul Represiunii fraudelor (DGCCRF).

Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de caruba, cultivat în principal în zona Mediteranei. Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.