duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

COVID-19: Cele mai frecvente simptome ale variantei Delta

Varianta Delta (indiană) a noului coronavirus s-a răspândit în aproape 100 de ţări după ce a fost identificată iniţial în India în luna octombrie a anului trecut, ducând la o creştere vertiginoasă a numărului de noi infecţii şi spitalizări, în special în locurile în care mai puţin de jumătate din populaţia adultă a fost imunizată în regim complet.

Varianta Delta este deja tulpina dominantă în Marea Britanie, Rusia, India şi va deveni principala variantă şi în alte ţări, scrie adevarul.ro

Până acum, cele mai frecvente simptome pentru Covid erau:  

Policlinica Buna Vestire Craiova

• febră mare  

• tuse puternică şi supărătoare 

  • pierderea mirosului şi a gustului în orice moment al bolii  

Însă, medicii din SUA de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arată că simptomele în cazul variantei Delta sunt mai multe şi seamănă mai degrabă cu cele pentru răceală:

• dureri de cap  

• slăbiciune sau oboseală  

• dureri musculare  

• curgerea nasului

  • pierderea poftei de mâncare   

• durere în gât  

De asemenea, medicii arată că aceste noi simptome apar în primele zile de la infectare, nu la 14 zile cum ştiam până acum, şi în special la persoanele tinere nevaccinate. Simptomele noii variante ale coronavirusului au fost observate şi de cercetătorii britanici, care au cerut ca oamenii care văd că au simptome să se testeze PCR cât mai repede posibil, şi nu prin teste rapide care pot da erori.  

„Aceste teste rapide nu sunt potrivite pentru a detecta noua variantă Covid pentru că deseori nu reuşesc să identifice stadiile incipiente ale infecţiei, în aceste cazuri sarcina virală fiind una scăzută. Pentru a reduce răspândirea bolii, este important ca toţi cei care au risc crescut de infecţie şi care au simptomele să fie testaţi PCR cât mai repede posibil”, arată Jon Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, citat de The Guardian.

Un studiu realizat de cercetători de la Imperial College din Londra, OMS şi Facultatea de Igienă şi Medicină Tropicală din capitala britanică estimează că varianta Delta este cu 55% mai infecţioasă decât varianta Alfa. Medicii din India au asociat această variantă cu o gamă mai largă de simptome şi Public Health England a afirmat în luna iunie că datele din Anglia şi Scoţia sugerează că varianta Delta vine cu un risc mai mare de spitalizare decât Alfa. Alte dovezi arată că varianta Delta are o abilitate mai bună de a eluda tratamentele pe bază de anticorpi şi că are un potenţial mai ridicat de reinfectare a persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 dacă boala a fost cauzată de o altă tulpină.  

Două doze din vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson & Johnson, par să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioase a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.  

„Date recente rezultate din probe concrete arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta“, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare. „La ora actuală, pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta“, a adăugat el. Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.

Cele 7 variante pe care OMS le-a clasificat până acum ca fiind de interes:  

• Epsilon (Cal.20C), descoperită în California  

• Zeta (B.1.1.28.2), descoperită în Brazilia  

• Eta (B.1.525), depistată în Marea Britanie şi Nigeria  

• Theta (B.1.1.28.3), depistată în Filipine şi Japonia

  • Iota (B.1.526), descoperită în SUA  

• Kappa (B.1.617.1), descoperită în India  

• Lambda (C.37), descoperită în Peru

Politica