marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Virusologii chinezi avertizează despre pericolul unei noi pandemii

Doi virusologi din China recomandă luarea unor măsuri de siguranță după ce șapte angajați ai unor ferme rusești s-au infectat anul trecut cu un virus gripal transmis de la păsări.

Weifang Shi și George Gao, doi dintre cei mai citați cercetători chinezi, sugerează într-un articol publicat în revista Science că structura și istoria tulpinii H5N8 a virusului care provoacă gripa aviară constituie un pericol de declanșare a unei noi pandemii.

Potrivit acestora, noua tulpină a virusului gripal A a fost descoperită pentru prima dată la o rață din China în 2010. În 2014 au fost depistate focare în Japonia și Coreea de Sud atât în rândul păsărilor sălbatice cât și a celor domestice, scrie stiripesurse.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până în 2016 tulpina a fost depistată în populațiile de păsări din India, Rusia, Mongolia, SUA și anumite părți din Europa. Până în 2020 au fost identificate focare în 46 de țări.

Cei doi autori notează că această istorie arată că virusul se poate răspândi foarte rapid.

Mai îngrijorător este faptul că șapte muncitori de la ferme din Rusia au contractat virusul de la păsări, incident depistat în luna decembrie a anului trecut și raportat de autoritățile ruse în februarie.

Autorii notează că muncitorii infectați nu au prezentat simptome (au fost testați din motive de siguranță) și că nu există indicii care să arate că virusul ar fi fost transmisibil de la o persoană la alta.

Cercetătorii subliniază că odată ce virusul a fost transmis la o altă specie în general acesta nu are nevoie de mult timp pentru a se adapta și răspândi în rândul unor noi victime, notând cât de repede a sărit acesta de la rață la găini și apoi alte specii de păsări.

De asemenea, aceștia notează că virusul are o letalitate semnificativă, provocând decese în masă în cazul a numeroase focare. De exemplu, muncitorii ruși au fost testați după ce un număr de 101.000 de găini au murit.

Însă, Shi și Gao notează că încă nu este prea târziu pentru a lua măsuri de prevenție care ar putea împiedica izbucnirea unei noi pandemii.

Aceștia sugerează supravegherea fermelor, a piețelor de animale vii și implementarea unor măsuri de control a infecțiilor care ar putea încetini răspândirea virusului pentru a oferi timp companiilor farmaceutice să dezvolte un vaccin pentru acesta.

Politica