luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trupele israeliene au pătruns în Fâşia Gaza

Armata israeliană a trimis, în cursul nopţii de joi spre vineri, militari în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, în contextul conflictului cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic, afirmă surse citate de presa israeliană.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”, a declarat armata într-un mesaj scurt, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţi israelieni au pătruns în enclava palestiniană dar nu a precizat numărul acestora ori durata operaţiunii terestre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mişcarea Hamas a avertizat armata israeliană să evite incursiunile terestre. „Orice incursiune terestră, indiferent în ce zonă a Fâşiei Gaza, va conduce la creşterea numărului morţilor şi prizonierilor în rândurile inamicului”, a transmis organizaţia islamistă Hamas, conform postului France24.

Înaintea intrării în Fâșia Gaza, armata israeliană a bombardat zona masiv. Au fost folosite avioane de vânătoare, drone, artilerie și tancuri, scrie Times of Israel.

Pentru moment, nu este vorba de o invazie, dar militari israelieni au pătruns în Fâşia Gaza în cadrul operaţiunilor antiteroriste, în eforturile de a opri atacurile cu rachetă spre teritoriul israelian, au declarat surse citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel, citate de Mediafax. Este prima dată de la izbucnirea confruntărilor dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene când militari israelieni pătrund în Fâşia Gaza.

Hamas a continuat să lanseze rachete către teriotoriul israelian. Organizația islamistă a anunțat că a tras alte 50 de rachete joi noaptea.

În paralel, continuă eforturile diplomatice pentru un armistiţiu între Israel şi grupurile islamiste palestinene. Liderul organizaţiei islamiste Hamas, Ismail Haniyeh, a vorbit joi seară prin telefon cu oficiali din Egipt, precum şi cu emisarul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, potrivit site-ului Ynetnews.com. În prezent au loc mai multe eforturi diplomatice pentru un armistiţiu, prin intermediul Rusiei, Egiptului, Iordaniei şi Qatarului. Administraţia Joseph Biden a anunţat decizia de a trimite un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu, pentru negocieri între Israel şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza în scopul ajungerii la un armistiţiu. Hady Amr, adjunct al secretarului de Stat american responsabil de relaţiile cu Israelul şi cu palestinienii, urmează să ajungă în Orientul Mijlociu.

Politica