miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rețeaua de canalizare Craiova Est, gata să fie introdusă

Rețeaua de canalizare din oraș se va extinde și către zona de Est, acolo unde craiovenii vor beneficia atât de canalizare, cât și de gaze naturale.

Compania de Apă Oltenia a semnat, miercuri, Contractul DJ-CL-1 „Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Est a Municipiului Craiova”.

Asocierea S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTION S.R.L. – S.C. UTALIM S.A. este responsabilă de implementarea proiectului, același constructor care lucrează în partea de Vest a Craiovei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valoarea contractului se ridică la 82.611.548,26 lei fără TVA, acesta incluzând lucrări de construcție, furnizar și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune, precum și remedierea eventualelor defecte apărute pe perioada de garanție.

În cadrul unei conferințe de presă la care au participat edilul Craiovei, directorul general CAO, Alin Ionuț Șuiu, dar și reprezentanți ai firmei constructoare, s-au oferit garanții că în aproximativ o lună și jumătate va fi organizat șantierul și vor începe lucrările.

„Miercuri s-au semnat ultimele străzi care urmează să intre în procedură de canalizare în următorii doi ani de zile. Este vorba despre partea de Est a orașului; după cum știți, se lucrează pe partea de Vest și, după cum știți, în câteva zile se va finaliza și primul cartier – cartierul Făcăi – s-a intrat deja în Izvorul Rece.

Pe partea de Est sunt prinse și trei cartiere – Craiovița Nouă, 1 mai și Valea Roșie, unde trebuie schimbate conductele, fiind vorba și de restul cartierelor care nu au beneficiat până acum de canalizare sau au beneficiat doar pe anumite porțiuni. Mă refer la străzi precum Bariera Vâlcii, drumul Ungurenilor, drumul Muntenilor, Gârlești, Aleile de la Șimnic, Drumul Apelor sau Plaiul Vulcănești.

Absolut toate străzile din oraș care nu au intrat până acum la canalizare, într-o lună și jumătate, atât cât are nevoie constructorul să-și organizeze șantierul și cât se mai eliberează și celelalte autorizații. După aceea, poate să demareze lucrările.

Este vorba de toate străzile care la nivelul anului 2015 erau prinse pe domeniul public al municipiului Craiova, pentru că sunt și câteva străzi care abia după 2015 au fost donate de proprietari către Primărie. Acelea nu au fost prinse în proiect, dar vor fi reabilitate de Compania de Apă din resurse proprii”, potrivit primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

În aproximativ trei, cât durează contractul,  rețeaua de canalizare va fi extinsă în întregul oraș. De asemenea, urmează a fi introdusă și rețeaua de gaze, iar mai apoi, asfaltarea străzilor pe care s-a intrat.

„Putem să spunem că la finalul acestui contract, întreg municipiul Craiova va beneficia de canalizare.

Suntem în discuții și cu cei de la Distrigaz, întrucât există o obligativitate să introducă rețele din fonduri proprii; noi am trimis adrese ca în următorul an să introducă și ei rețelele de gaze, astfel încât să intrăm cu asfaltarea după ce se termină cu utilitățile. Mai mult, cele 200 de străzi care nu au aveau până acum proiectul tehnic le avem acum în procedură de lucru, astfel încât să terminăm proiectarea și până la finalul acestui mandat să le avem pe toate prinse pentru asfaltare.

Eu sper ca firma câștigătoare să se ocupe cu aceeași energie cu care s-a ocupat de contractul de pe zona de Vest. Eu sunt prezentă foarte des în șantier și pot să vă spun că s-au mișcat foarte bine până acum. Noi ne asigurăm că ce se întâmplă pe partea de Vest a orașului se va întâmpla și pe cea de Est, astfel încât locuitorii care oricum așteaptă de foarte mulți ani introducerea utilităților să fie mulțumiți”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

La rândul său, directorul Companiei de Apă Oltenia susține că va depune toate eforturile necesare,izv astfel încât contractul să se deruleze fără probleme, extinzând, din bugetul propriu CAO, rețeaua de canalizare și pe străzile care au trecut recent în domeniul public.

„Prin acest contract pe care l-am semnat, Craiova va fi conformată sută la sută la canalizare. Este un contract foarte mare, care presupune construirea de rețea nouă de canalizare pe aproximativ 30 km, cu o construcție de aproximativ 3000 branșamente noi, reabilitare de peste 20 km de rețea, cu alte 1500 de branșamente.

Însă, așa cum spunea doamna primar, din 2015 și până acum, orașul s-a dezvoltat foarte mult și au mai apărut străzi noi care au trecut în domeniul public și le vom face cu forțe proprii.

Pot să vă mai spun că se lucrează și pe Izvarna – un proiect de suflet al doamnei primar. Avem trei contracte din cele șase semnate și se lucrează atât în Dolj, cât și în Gorj. Urmează în perioada imediat următoare să le semnăm și pe celelalte trei.

Dacă acum un an de zile aveam firme puternice, puteam începe proiectul de anul trecut. După cum am zis, am reluat ambele contracte de pe Craiova – zonele Vest și Est, pentru că nu au fost documentele cum ar fi trebuit. Noi suntem verificați de ANAF și alte instituții ale statului și nu vrem să avem probleme. Așa cum vă spuneam la semnarea contractului pentru zona Vest că în două luni vom putea semna contractul și pentru această zonă, așa s-a întâmplat. Într-o lună jumătate, timp în care își va lua autorizația de spargere de la Poliția Rutieră și Primărie, firma va putea începe lucrările”, a completat Alin Ionuț Șuiu, director CAO.

Astfel, lucrările vor începe imediat cum constructorul va primi toate autorizațiile de care are nevoie, garantând că la finalul contractului locuitorii vor beneficia de utilitățile mult așteptate.

„Pe celălalt contract avem Troaca, unde lucrează două echipe, avem Izvorul Rece, zona Făcăi, partea stângă – se lucrează la racorduri, iar pe partea dreaptă avem ceva probleme din cauza pânzei freatice. Dacă nu reușim să desecăm, atunci țeava va fi pe o pantă foarte mică și vor putea exista mișcări. Preferăm să mai așteptăm puțin până va seca, pentru că nu vrem să facem deranj din cauză că nu avem unde să evacuăm apa. Din punct de vedere tehnic, mai bine lucrăm într-o altă zonă decât să facem vreo prostie și ne întoarcem la acea bucată de câteva sute de metri și apoi să finalizăm.

Sperăm ca cetățenii să nu înceapă să se lege, pentru că rețeaua nu va fi funcțională decât în momentul în care se termină toate testele. Noi am evitat să montăm până acum racordurile, dar trebuie să finalizăm. Este o foarte mare birocrație, dar suntem pregătiți oricum să intrăm. Noi o să facem tot efortul să intrăm cu aceeași forță și vrem să terminăm mult mai devreme decât avem termenul de execuție”, a conchis unul dintre reprezentanții firmei constructoare.

Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 36 de luni. Perioada de garanție este tot de 36 de luni, corespunzătoare încadrării construcțiilor în categoria de importanță C, în sensul legii.

Contractul face din cadrul „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Județul Dolj, în perioada 2014-2020”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Politica