vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai mulți foști parlamentari olteni își cer pensiile speciale

Foști senatori și deputați de Olt își cer în instanță dreptul la pensiile speciale, după ce Parlamentul a votat abrogarea acestor privilegii.

Este vorba despre foştii parlamentari Valentin Argeşanu, Marin Bobeş, Dan Ciocan, Carol Emil Kovacs, Mihai Niţă, Teiu Păunescu şi Nicolae Stan, conform unei informări a Tribunalului Olt, din dosarul 616/104/2021. Aceștia au chemat în instanţă Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului, precum şi cele două camere ale Parlamentului.

Discuția pe tema pensiilor speciale s-a aflat mult timp în atenția publică. În cele din urmă, s-a renunțat la oferirea acestor drepturi pentru cei care își termină mandatele de senatori sau deputați. Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie. Majoritatea senatorilor și deputaților actuali au fost astfel de acord cu anularea pensiilor speciale (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat), relatează gazetanoua.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atunci, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să anunțe Curtea Constituțională, întrucât legea de abrogare ar fi fost discriminatorie. Parlamentarii au fost nemulțumiți că nu se pot bucura de aceste drept, în timp ce magistrații o fac. Cu toate acestea, Avocatul Poporului nu a dat curs solicitării.

Potrivit unei statistici de la începutul lui 2021, România era nevoită să plătească pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Pensiile se calculau în funcție de numărul de luni de mandat/mandate și variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut pentru deputați, respectiv între 2.131 lei și 14.930 lei brut, în cazul senatorilor, se mai arată în sursa citată.

Politica