vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bazele cu datele românilor, accesate de toți funcționarii publici

Fostul ministru al muncii Violeta Alexandru propune ca bazele de date din sistemul public, necesare pentru livrarea unui serviciu, să poată fi accesate printr-o interfață de toți funcționarii desemnați, indiferent de instituția care le deține sau în care respectivii lucrează, informează Hotnews.

„De ce, când accesezi servicii publice din sănătate sau privind transportul public, trebuie să aduci dovezi, hârtii peste hârtii, ca și cum datele tale nu se regăsesc deja în sistemele informatice ale instituțiilor publice?”, se întreabă Violeta Alexandru, într-o postare pe Facebook.

Aceasta spune că soluția nu mai constă în interconectarea bazelor de date ale instituțiilor, deoarece fiecare are tipul ei de platformă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cred că va funcționa mai repede următoarea soluție. Funcționarii, pe care îi consider responsabili, trebuie să poată să acceseze informațiile/datele gestionate în sistemul public, indiferent de instituția care le deține. Dacă nu prin acces direct în toate amănuntele unei baze de date, măcar printr-o interfață care să redea, fiecărei instituții, acces la datele esențiale ale alteia”, afirmă Alexandru.

Ea dă ca exemplu serviciul PatrimVen gestionat de Fisc – care oferă acces la date privind patrimoniul și veniturile cetățenilor. „Deci #sepoate și nu s-a întâmplat nicio tragedie”, a încheiat fostul ministru.

Potrivit soluțiilor propuse, funcționarii vor putea accesa bazele de date printr-o platformă, la care se loghează prin parolă/cod de identificare. Oricând se poate vedea și controla cine ce date a accesat. Datele nu vor putea fi modificate, ci doar vizualizate.



Politica