vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Evazioniștii cu lingouri de aluminiu, trimiși la închisoare

Mai mulți olteni, vizați de DIICOT încă din 2016 din cauza evaziunilor făcute cu lingouri de aluminiu, și-au primit pedepsele.

Sentința definitivă a fost dată la începutul săptămânii de magistrații Curții de Apel Craiova. Trei dintre inculpați au fost condamnaţi la închisoare, doi au pedepse cu suspendare, alți doi fiind achitaţi, scrie gazetanoua.ro.

Potrivit anchetatorilor, gruparea era specializată în evaziune fiscală, prin comerţ cu lingouri de aluminiu. În perioada 2008-2013, inculpaţii au adus un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 7,7 milioane lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Constantin Pelcea și Constantin  Cîrstea, liderii grupării infracționale,  au ajuns după gratii. Pelcea a fost condamnat la  6 ani şi 6 luni închisoare, în timp ce Cîrstea a primit 5 ani şi 6 luni închisoare. Tot în închisoarea a fost trimis și asociatul lor, Adrian Ionuţ Nistor, pentru următorii 4 ani.

Totodată, au primit pedepse cu suspendare Sorin Alin Vasile Lepădatu – 3 ani de închisoare şi Piner Gheorghe Miricescu – 4 ani cu suspendare.

Doar doi dintre membrii au fost achitați, fiind vorba despre Iosim Marin Gheorghe şi Ştefăniţă Ciobanu.

Grupul infracţional era condus de Constantin Pelcea, administrator al firmei SC SORT NEF SRL din Slatina și Constantin Cîrstea, care avea rolul de a racola persoane care să-i ajute în desfășurarea acțiunilor ilicite. Cel din urmă a reușit să racoleze alți opt olteni, care și-au deschis firme, scopul fiind de a transfera banii din conturile bancare ale societăților comerciale către cei doi lideri ai grupării.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2008-2013, suspectul P. C., administrator al unei societăţi comerciale din Slatina, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, administratori ai unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul comerţului cu lingouri de aluminiu. În perioada menţionată, suspectul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii,  facturi fiscale în valoare de 12.600.000 lei, eliberate de către 13 societăţi comerciale de tip fantomă, administrate de către membrii grupului, prin care s-a atestat în mod fictiv achiziţionarea de lingouri de aluminiu, în scopul de a crea aparenţa de legalitate a aprovizionărilor efectuate de către acesta, prin modalităţi ilicite. Sumele de bani erau retrase de către suspecţi  în numerar din conturile societăţilor comerciale iar ulterior erau restituite liderului grupului infracţional”, potrivit unui comunicat emis de DIICOT în urmă cu cinci ani.

Politica