miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021

Un număr total de 329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021, a anunţat luni Institutul Nobel, potrivit agerpres.ro care citează AFP.

Lista este secretă, dar diverse informaţii publice apărute până acum relevă că printre propuneri se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), fostul preşedinte american Donald Trump, activista pentru mediu Greta Thunberg, opozantul rus Alexei Navalnîi sau mişcarea Black Lives Matter.

Candidaturile, care sunt mai puţine în acest an comparativ cu numărul record de 376 înregistrat în 2016, sunt repartizate între 234 de persoane şi 95 de organizaţii, a precizat Institutul Nobel.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numele candidaţilor rămâne secret timp de cel puţin 50 de ani, însă cei care i-au propus – parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari – pot alege să le dezvăluie identitatea.

Printre candidaturile cunoscute se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alianţa Vaccinului (GAVI) şi Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii (CEPI), în prima linie a mobilizării împotriva pandemiei de COVID-19, care afectează întreaga lume de un an.

Au fost de asemenea propuse organizaţii neguvernamentale de apărare a libertăţii presei precum Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), opozanţi precum belarusa Svetlana Tihanovskaia sau rusul Alexei Navalnîi, mişcarea Black Lives Matter şi activista de mediu Greta Thunberg din Suedia.

Printre nominalizaţi se numără şi fostul preşedinte american Donald Trump, ginerele său Jared Kushner, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, creditaţi cu progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi cu eforturile de apropiere între Israel şi ţări din lumea musulmană.

Comitetul Nobel îşi va anunţa alegerea la 8 octombrie.

În 2020, Premiul Nobel pentru Pace a ajuns la Programul Alimentar Mondial (PAM), cea mai mare organizaţie umanitară mondială de luptă împotriva foametei.

Politica