vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

INSP avertizează: Putem ajunge, luna viitoare, la aproape 9.000 de infectări pe zi

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță o creștere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare și se au în vedere trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunțând o creștere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

Relaxarea restricțiilor, dar și instalarea așa numitei oboseli pandemice, care se traduce într-o tendință de a renunța la măsurile de protecție individuală, sunt alți factori care contribuie la o creștere a numărului de cazuri noi, vizibilă deja.

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • 1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

INSP precizează însă că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru, scrie digi24.ro

„Începând cu data de 17 februarie, se înregistrează o creştere susţinuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, arată analiza INSP.

IS-a observant o creştere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.

„În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect, datorat faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare”, potrivit analizei.

”Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție și a interacțiunilor, datorată „oboselii pandemice””, avertizează INSP.

Politica