vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România este printre cele mai afectate ţări din UE când vine vorba despre rata cancerului

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat că România este printre cele mai afectate ţări din UE când vine vorba despre rata cancerului, iar la nivel parlamentar s-a format un grup de lucru pentru lupta împotriva cancerului.

”România este printre cele mai afectate ţări din UE când vine vorba despre rata cancerului. Ieri a fost lansat planul european ce prevede un circuit complet în abordarea luptei împotriva cancerului. La nivel parlamentar s-a format un grup de lucru iniţiat de Prof. Dr. Rafila pentru lupta împotriva cancerului din care fac parte”, a scris pe Facebook Anca Dragu, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Preşedintele Eenatului afirmă că legiuitorii pot ”contribui la prevenţia, tratamentul şi vindecarea acestei boli prin acţiuni specifice care să îşi găsească implementarea în sistemul medical românesc”, potrivit news.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cancerul este responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cele mai multe decese provocate de cancer sunt în Asia (58,3%), urmată de Europa (19,6%) și de America Latină şi Caraibe (7,2%). De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

În cazul ambelor sexe şi la orice vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) şi de sân (6,9%).

În rândul bărbaţilor, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) şi colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest podium este ocupat de cancerul de sân (15,5%), pulmonar (13,7%) şi colorectal (9,5%).

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depăşind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar.

Printre factorii de risc identificaţi se numără amânarea sarcinii, mai puţini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală şi lipsa activităţii fizice.

În România, 50.902 persoane mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii. Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până în 2019. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. 

Politica