marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Declaraţia pe proprie răspundere, valabilă numai în original

Autorităţile atrag atenţia că, pentru a fi valabile, declaraţiile pe proprie răspundere necesare pentru a putea justifica ieşirea din casă între orele 23.00 şi 5.00 în perioada de carantină parţială trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electonice autorizate.

Cele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate.

„Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, susţin reprezentanţii Sindicatului Europol într-o postare pe propriul site.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform site-urilor de profil, un kit de semnătură electronică poate fi achiziţionat începând de la preţuri de 96 de euro, fără TVA, pentru o perioadă de trei ani. 

Iniţial, la intrarea în carantina parţială, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului.

Ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS pentru Adevărul.

Practic, utilitatea platformei a dispărut aproape total pentru că până la această modificare site-ul permitea completarea, semnarea şi salvarea declaraţiei pe proprie răspundere în dispozitivul mobil în numai câteva minute. Acum, în noua formă, declaraţia trebuie completată şi mai apoi printată pentru a fi semnată de mână.

Politica