miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Mărturii terifiante din focarul de COVID-19 din satul Greci. „E jale, în două săptămâni o să numărăm morţii“

Satul Greci din Olt a intrat în carantină, însă focarul care a dus la măsura extremă este de fapt în spitalul din localitate.

„E jale, în două săptămâni o să numărăm morţii“, spune o persoană care trăieşte acolo un adevărat calvar.

DSP Olt a anunțat, luni, 10 august, că 45 de pacienţi şi personal medical de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu sunt confirmaţi cu SARS-CoV-2, iar numărul acestora creşte în fiecare zi, scrie Adevărul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acolo, cu o săptămână în urmă, DSP Olt a impus carantina, 30 de persoane, angajaţi ai spitalului, fiind carantinate alături de pacienţi, pentru 7 zile. Tot în acele zile li s-au recoltat şi probe pentru SARS-CoV-2, însă unii nici până astăzi nu au aflat rezultatul. În schimb, având în vedere cele întâmplate de atunci, se aşteaptă ca în curând să fie testaţi pozitiv chiar şi cei care iniţial au avut teste negative.

Pentru că numărul pacienţilor infectaţi a fost mare încă de la primul set de teste, s-a luat decizia ca aceştia să fie trataţi în unitate, iar evaluarea iniţială şi investigaţiile radiologice să fie efectuate de către personal de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, urmând ca pacienţii care nu pot fi trataţi de COVID19 la Schitu să fie transferaţi.

Din interiorul spitalului, însă, se ridică voci ale angajaţilor nemulţumiţi de ce se întâmplă şi care descriu unitatea sanitară drept „lagăr de exterminare“.

„Vom avea cel puţin 5-6 morţi. Problema e că n-avem trasee, în continuare, n-avem absolut nimic. (…) Avem angajaţi care se îmbolnăvesc în fiecare zi. Azi (luni, 10 august – n.r.) aveam asistent nou, care plângea de gât şi de răguşeală, pentru că parodia este că dorm unii cu alţii, folosesc aceeaşi baie, comună, intră pe acelaşi culoar, e zob ce e la noi“, spune o persoană angajată a spitalului, dezvăluind şi un alt fapt grav: „Azi am avut trei internări, iar spitalul se află în carantină de o săptămână“.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă pare să fie aceea că astăzi, marţi, 11 august 2020, cei 30 de angajaţi carantinaţi alături de bolnavi ar urma să plece acasă, pentru că nu pot rezista mai mult de 7 zile alături de pacienţii cronici 24 ore din 24.

„Sunt foarte mulţi din satul Greci, foarte mulţi. Suntem în carantină, dar nu suntem în carantină. Intră medicii, intră o grămadă. Intră Administrativul…“, mai spune persoana angajată a spitalului Schitu, vorbind despre faptul că sistemului de carantinare i s-au supus doar asistenţii, infirmierii şi personalul suport, 30 de persoane, nu şi medicii unităţii sau personalul TESA, care fac în continuare naveta zilnic.

De asemenea, pacienţii cu boli psihice, dar infectaţi şi cu SARS-CoV-2, sunt trataţi de personalul Spitalului de Psihiatrie şi văzuţi la câteva zile de un medic infecţionist, cazurile care se complică doar ajungând la spital. „Îi tratăm cum ne pricem noi, cum se pricep asistenţii să le spună la medici că sunt simptomele, pentru că medicii nu intră acolo, intră asistenţii şi cu infirmierii, atât. A venit un infecţionist, un stagiar, care în momentul când a văzut ce e acolo s-a luat cu mâinile de cap şi a zis – domnule, nu puteţi să-i trataţi în halul ăsta! Nu aveţi culoare delimitate, nu aveţi absolut nimic! – Erau foarte mulţi grav. Sunt cel puţin 25 de paturi cu COVID în momentul ăsta, şi se îmbolnăvesc încă. Astăzi au băgat cinci inşi noi pe antibiotic, care avuseseră teste negative în prima fază“, a mai spus sursa care a dorit să nu i se dezvăluie identitatea.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Schitu, contactat în mod repetat, atât în cursul zilei de luni, 10 august, cât şi astăzi, a răspuns în cele din urmă, oferind în schimb, pe fugă, un răspuns scurt şi doar la două întrebări care i-au putut fi puse în timpul convorbirii. Schimbul de tură s-a făcut astăzi, a spus managerul, deşi angajaţii care şi-au terminat treaba vor mai avea cel puţin o zi de stat în spital.

„A intrat schimbul de tură şi ceilalţi au rămas în unitate, pavilion separat, până la retestare. Care ies negativi se duc acasă, care ies pozitivi, se ocupă DSP-ul. S-a schimbat tura de dimineaţă. Cât rămân nu mai depinde de mine, depinde de DSP. Sunaţi-o pe doamna doctor Madan (n.r. – medicul-şef din cadrul DSP Olt) să vă dea toate detaliile. Nu mai coordonez eu, eu mi-am făcut schimbul de tură, că oamenii erau epuizaţi, cât să mai ţină! Şi mă lăsaţi, vă rog frumos, chiar am multe pe cap astăzi“, a declarat medicul Sorin Brătoi, managerul spitalului. I-am mai putut adresa, din fugă, o ultimă întrebare, legată de faptul că, deşi spitalul este în carantină, ieri s-ar fi făcut internări. „Cum puteţi să credeţi aşa ceva?! Acuma, orice idiot care vine… Cum pot să fac internări când e focar, e posibil aşa ceva?! Hai să încheiem! Şi chiar am acum o grămadă de situaţii de făcut pentru DSP, v-am spus care e treaba, mai departe…, da?!“, a reacţionat, grăbit, managerul.

În schim, nicio reacţie de la DSP Olt, care a transmis luni despre situaţia de la Schitu doar cifre seci despre numărul de testaţi pozitiv: „Spitalul Schitu total 45 cazuri: personal medico-sanitar – 4, infirmieri – 8, îngrijitori – 3, alt tip de personal – 2, pacienţi – 26“. Există însă promisiunea că în cursul zilei de marţi vom primi răspunsurile la întrebările adresate.

Politica