luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

COVID-19 România: zonele roşii care riscă intrarea în carantină

România a ajuns să aibă circa 700 de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de „relaxare”, în 15 mai.

În acest context, autorităţile ar putea impune mai curând decât ne aşteptam măsuri de restricţie „zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Mai exact, zonele unde numărul cazurilor creşte periculos de mult ar putea fi pur şi simplu închise, aşa cum s-a procedat în perioada stării de alertă cu municipiul Suceava, de exemplu.

Anunţul a fost făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a Legii carantinei şi a izolării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare –, riscul există (…) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei.(…) Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat, citat de Adevărul.

Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467.

Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

La acestea se pot adăuga alte nouă judeţe „galbene” din vestul şi centrul ţării, unde numărul de infectări variază între 723 (Bihor) şi 891 (Cluj) de cazuri. De asemenea, în judeţele Gorj, Olt, Ialomiţa şi Buzău se manifestă între 550 şi 990 de cazuri. Pe litoral, în judeţul Constanţa sunt 645 de cazuri confirmate, iar în Tulcea sunt 230.

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că imediat ce intră în vigoare noua Lege a carantinării şi izolării, Guvernul va lua toate măsurile pentru a lupta „eficient” împotriva epidemiei de COVID-19, precizând că astăzi, cel mai probabil, va avea loc o şedinţă a Executivului pe această temă.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Legea a intrat în vigoare ieri, 21 iulie.

În forma ei finală, legea prevede carantina persoanelor care fie sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, fie au intrat în contact cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infecto-contagioasă. De asemenea, legea prevede că izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”, se arată în lege.

Politica