sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A treia zi de vot în diaspora. Aproape 300.000 de români au votat în străinătate înainte de deschiderea secțiilor din țară

În a doua zi de vot, prezența la vot din diaspora a depășit-o pe cea de la alegerile prezidențiale din anul 2014, când doar puțin peste 160.000 de români au reușit să voteze.

Pragul a fost depășit în jurul orei 15:00, când numărul românilor prezenți la urne a depășit 150.000. La acest număr se adaugă și persoanele care au votat prin corespondență, 25.189 de români, potrivit informatiairl.com

În Noua Zeelandă, numărul alegătorilor a ajuns la 75 (comparativ cu 19 după prima zi), în Australia au votat 447 persoane, cu aproape 300 mai mult decât în prima zi, iar în Japonia 158, comparativ cu prima zi, în care au votat doar 62 persoane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cea mai bună prezență la vot a fost înregistrată vineri în Marea Britanie (13.862), Italia (13.146) și Germania (11.131).

La ora prânzului, la mai multe secții de votare se formaseră cozi pentru că oamenii au ajuns înainte de deschidere. În Italia, la Roma, zeci de oameni au așteptat în ploaie. Doar că de data asta, procesul a decurs mult mai ușor ca la europarlamentare.

Următoarele țări din Uniunea Europeană în funcție de numărul de voturi sunt Spania (9.961), Republica Moldova (5.326), Belgia (3.906) și Franța (3.855).

La câteva ore de la deschiderea urnelor de vot, românii aflați în Statele Unite și Canada s-au mobilizat și au început să voteze. Până la ora 22:30 în SUA au votat 578 de români, iar în Canada 393.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe sunt 835 de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale 2019.

La alegerile europarlamentare din 2019 numărul secţiilor din străinătate a fost de 441, în numeroase țări înregistrându-se aglomeraţie la secţiile de vot.

Cele mai multe secții de votare pentru români au fost amplasate în Spania (143) și Italia (142).

Românii din capitala Spaniei, Madrid, pot vota în nouă secții amenajate pentru scrutinul prezidențial, în cadrul Ambasadei, Consulatului și Institutului Cultural Român. În restul orașelor, secțiile de vot au fost amplasate în școli, centre culturale sau hoteluri.

În Italia, cinci secții de votare au fost amplasate în Roma și Torino, trei în Milano și două în Padova, Bari, Catania și Verona. În alte 121 de orașe în care trăiesc români este amplasată o singură secție de votare.

În Germania, AEP a anunțat că sunt amplasate 79 de secții de vot, dintre care câte șase în München și în Nürnberg, patru în Stuttgart, trei în Berlin și câte două în Bonn, în Ulm, în Karlsruhe și în Offenbach am Main.

Românii din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pot vota în 72 de secții, dintre care 18 sunt în Londra și două în Luton, Bristol, Swindon, Plymouth, Manchester, Leeds, Northampton, Birmingham, Coventry, Edinburgh și Glasgow.

În Franța există 50 de secții de votare pentru români, cinci dintre acestea fiind în Paris și trei în Marsilia.

Românii din Republica Moldova pot vota în 37 de secții, dintre care 12 vor fi în Chișinău.

Românii din Statele Unite pot vota în cadrul a 38 de secții amplasate pe teritoriul țării. Trei secții sunt amplasate în Chicago, două în New York și una în cadrul Ambasadei României de la Washington.

În Canada sunt amplasate 11 secții de votare, dintre care două în Toronto și Montreal și una la Ambasada României din Ottawa.

De asemenea, este organizată, în premieră, o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.

Politica