Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Poliţiştii şi Loganul avariat în misiune

Publicat

pe

Sindicaliştii de la Europol acuză faptul că doi poliţişti din Olt sunt cercetaţi de superiori pentru că au avariat maşina de serviciu în timpul unei urmăriri. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt spun însă că aceasta este procedura.

Concret este vorba despre doi poliţişti din Oboga care au urmărit cu Loganul din dotare un autoturism condus haotic şi cu viteză de un copil de 16 ani. În timpul intervenţiei, maşina de Poliţie a fost avariată. Băiatul a fost prins şi s-a constatat că, pe lângă faptul că nu avea permis, mai era şi băut.
Sindicaliştii de la Europol critică faptul că deşi au evitat producerea unei tragedii, colegii lor de la Olt sunt acum cercetaţi.
„Zilele trecute, doi polițiști din cadrul IPJ Olt, știți voi, din aceia care iau salariu degeaba și care sunt pe-o „mână” cu clanurile, au îndrăznit să pornească în urmărirea unui autoturism care circula haotic, avea viteză mare și a fost la un pas să ia niște pietoni pe capotă și să lovească alte autoturisme care circulau regulamentar.
După cum era de așteptat, la vederea echipajului de poliție, conducătorul autoturismului a mărit viteza în încercarea de a scăpa. După aproximativ 15 km de urmărire prin trafic, cu celebrul Logan de 1.4 benzină, ediție 2006, șoferul autoturismului a încercat să evite blocajul de pe carosabil, care era amplasat de colegii veniți în sprijin, însă a fost acroșat în lateral spate și scos de pe drum de cei doi polițiști care îl urmăreau.

Din autoturism au încercat să fugă 3 persoane, însă nu au avut nicio șansă pentru că polițiștii i-au imobilizat imediat. Șoferul autoturismului, în vârstă de 16 ani, care evident că nu deținea permis de conducere, avea o concentrație alcoolică de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-a fost încredințată mașina tocmai de proprietar, care se afla și el printre cei 2 pasageri.
Cu toate acestea, deși prin acțiunea lor ireproșabilă au prins și scos din trafic un real pericol pentru toți ceilalți participanți la trafic, șefii celor doi polițiști au început să analizeze ei, secundă cu secundă, dacă au acționat corect. Mai mult, au început să pună presiune pe cei doi polițiști amenințându-i cu cercetarea disciplinară și administrativă dacă nu vor repara Loganul.
Și în aceste condiții, când îți riști viața pentru a o proteja pe a altora, când accepți să mergi cu o autospecială de 13 ani prin podeaua căreia vezi asfaltul, când îți îndeplinești atribuțiile de serviciu și prinzi infractori, cum să vină niște idioți, frustrați că ei sunt polițiști doar cu numele, și prin calitatea de „șef”, să încerce să intimideze și să descurajeze?!

Din cauza unor șefi ca și cei de la Olt, avem polițiști care sunt timorați, descumpăniți și care ajung să nu mai intervină ferm în situațiile în care sunt solicitați, de frică să nu vină șeful să le spună el că trebuia să procedeze altfel. Asemenea exemple sunt în fiecare județ, pentru că, din păcate, cei care ne conduc nu au simțul realității și nu știu ce înseamnă să lucrezi sub presiune și să fii nevoit să iei decizii în câteva secunde”, au scris pe facebook sindicaliştii de la Europol.

Aceştia au continuat prin a-şi felicita colegii de la Olt, agent principal Florea Mihai și agent principal Stănică Eugen, „pentru profesionalismul și curajul de care au dat dovadă, alături de agent Barbu Alexandru, agent Mitricioiu Adela și agent Șerban Claudiu, care au venit în sprijinul lor pentru blocarea autoturismului urmărit. De asemenea, le transmitem că vom fi alături de ei în situația în care vreun șef îndrăznește să îi găsească vinovați în urma cercetării administrative pentru avariile autospecialei”, au scris pe facebook sindicaliştii de la Europol.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au precizat, însă, pentru Adevărul, că aceasta este procedura legală: „Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bobiceşti, în timp ce se deplasau cu autospeciala pe raza comunei Oboga pentru a preveni şi combate abaterile la regimul circulaţiei rutiere, au pornit în urmărirea unui autoturism, care nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase utilizate de către oamenii legii. Autoturismul respectiv, în care se aflau trei bărbaţi, s-a deplasat în direcţia Oboga-Iancu Jianu, iar la ieşirea din comuna Iancu Jianu, la efectuarea bruscă a unui viraj la stânga, a fost acroşat de către autospeciala poliţiei. În urma evenimentului rutier au rezultat pagube materiale. În conformitate cu prevederile articolului 22 din Ordonanţa Guvernului nr.121 din 1998 privind răspunderea materială a militarilor şi a Instrucţiunilor nr.114 din 2013, Comandantul sau şeful unităţii care a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea unei pagube dispune, în scris, de îndată, efectuarea cercetării administrative. Cercetarea se face de către comisia de cercetare administrativă din unitatea în care s-a produs paguba, respectiv la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt sau de la eşaloanele superioare ori de organele de control specializate şi nu de la nivelul Secţiei de Poliţiei Rurală Bobiceşti”.

Continue Reading