joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minor de 15 ani, condamnat pentru crimă la Corlate

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat, miercuri, un minor de 15 ani, din comuna Izvoare, acuzat că, în decembrie 2018 a ucis cu brutalitate un bătrân de 75 de ani, din aceeași localitate. Adolescentul îl ajuta pe bătrân la treburi în gospodărie, iar pe fondul consumului de alcool, cei doi s-au certat, iar minorul l-a lovit cu o coadă de topor în cap pe bătrân până l-a lăsat lat, într-o baltă de sânge, în mijlocul curții și a fugit. Instanța i-a aplicat o pedeapsă de 8 ani internare într-un centru de detenție. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj și polițiștii doljeni au fost anunțați, pe 6 decembrie 2018 că un bărbat de 75 de ani, din satul Corlate, comuna Izvoare, Constantin Mitrache, a fost ucis în gospodăria sa.
O vecină a victimei a fost cea care i-a alertat pe anchetatori, după ce i-a văzut trupul neînsuflețit în mijlocul curții. În urma cercetărilor demarate, oamenii legii au stabilit că un băiat de 15 ani, care îl mai ajuta la treburi prin gospodărie este cel care l-a ucis. Se pare că, pe fondul consumului de alcool, între cei doi a izbucnit o ceartă, iar tânărul a pus mâna pe o coadă de topor cu care l-a lovit de mai multe ori în zona capului pe bătrânul de 75 de ani. Acesta din urmă a murit în urma loviturilor primite.
Minorul, Adrian Marian Puțu, a fost reținut, apoi a fost prezentat Tribunalului Dolj, care i-a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile: „Dispune arestarea preventivă a inculpatului minor Puţu Adrian Marian pe o perioadă de 30 de zile începând cu 7 decembrie 2018 şi până la 5 ianuarie 2019 inclusiv. Dispune emiterea, de îndată, a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Puţu Adrian Marian”.
Minorul a fost menținut în arest preventiv și a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de omor. A recunoscut comiterea faptei în fața magistraților craioveni și a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că miercuri, 18 septembrie a.c., a fost condamnat la 8 de internare într-un centru de detenție: „aplică inculpatului minor PUŢU ADRIAN MARIAN măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durată de 8 (opt) ani pentru săvârşirea infracțiunii de omor prevăzută de art.188 alin.1 din Codul penal cu aplic art.113 din Codul penal. În baza art 399 alin 1 C.pr.pen, art 404 alin.4 lit.a C.pr.pen şi art 127 rap la art 72 alin 1 C.pen Deduce din măsura educativă aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 07.12.2018 la zi şi menţine starea de arest a acestuia. Ia act că martorul Mitrache Preduţ Ionel nu se constituie parte civilă în cauză. În baza art 112 alin 1 lit b C.pen dispune confiscarea specială a unei cozi de topor confecţionată din lemn, cu lungimea de 1 m, având unul din capete învelit în foaie de tablă metalică, prinsă de coadă în cuie – proces verbal de cercetare la faţa locului (fila 37-50 dos u.p vol I). În baza art.274 alin.1 din Codul de procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art 275 alin 6 C.pr.pen onorariu apărătorului din oficiu în cuantum de 1.495 lei (627 lei camera preliminară + 868 lei instanţa de fond) va rămâne în sarcina statului și va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 septembrie 2019”, după cum se arată în hotărârea Tribunalului Dolj. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Politica