sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amenzi pentru românii care nu distrug ambrozia

Persoanele fizice şi juridice care până duminică, 30 iunie, nu au luat toate măsurile necesare de stârpire a buruienii numite ambrozie, riscă amenzi de până la 20.000 de lei, în urma controalelor autorităţilor.

Potrivit legii  62/2018, „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Autorităţile publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora au obligația de a verifica şi identifica terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ teritoriale. În urma verificărilor, autorităţile publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafeţele de teren pe care s-a constatat existenţa buruienii ambrozia. Autorităţile publice locale transmit centralizatorul Instituţiei Prefectului şi direcţiilor pentru agricultură judeţene până cel târziu la data de 25 mai a fiecărui an.
De asemenea, vor fi transmise somaţii către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, de către Instituţia Prefectului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Polenul ambroziei provoacă alergii

Ambrozia este prezentă, de obicei, pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină. Polenul acestei buruieni provoacă grave alergii în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).

Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucţiei şi posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% din cazuri).

 

Tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat şi a dispărut de pe piaţa locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenţii naţionale de limitare a răspândirii ambroziei.

 

Politica