marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cristina Neagu, jucatoarea de care Romania depinde pentru calificarea la Jocurile Olimpice de vara

Cea mai buna handbalista a lumii in 2018, Cristina Neagu ramane in Romania pentru inca cel putin un an de zile si incearca sa puna umarul la o noua performanta a CSM-ului. Inca in proces de recuperare in urma accidentarii suferite la Campionatul European din luna decembrie a anului trecut, Cristina Neagu se declarata optimista si declara ca recuperarea se face in conditii normale.

La a treia accidentare majora din cariera

Cristina Neagu nu a fost privata de accidentari grave, ruptura de ligamente suferita in luna decembrie a anului 2018 o tine sase luni pe bara. A fost pentru a treia oara in cariera cand este nevoita sa stea pe bara cel putin jumatate de an. In trecut a mai stat 25 de luni pe bara. Cea mai mare perioada pe care a fost nevoita sa o stea pe tusa a fost intre 2011 si 2013. Atunci, din cauza unor dureri la umarul drept si a unui tratament care nu a ajutat-o pe termen lung, s-a operat si a stat pe bara un an si sapte luni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Exponentiala pentru handbalul din intreaga lume, absenta ei in prima jumatate a anului si-a spus cuvantul, iar rezultatele echipei de club au fost pe masura. CSM Bucuresti a tinut-o dintr-un esec in altul, iar lipsa din teren a Cristinei Neagu a avut efect de bumerang. Intai s-a ratat calificarea in Final 4 al Licii Campionilor, dupa ce a pierdut ambele manse ale dublei cu formatia franceza Metz. Invinsa la cinci puncte in tur si la unul in retur, 48-54 la general. A fost pentru prima oara in ultimii patru ani cand formatia sustinuta de Primaria Capitalei isi incheie parcursul european din luna aprilie.

Tomas Ryde, selectioner si tehnician al CSM-ului din Bucuresti

CSM Bucuresti a anuntat iinca din luna februarie schimbarea antrenorului Dragan Dukic, iar in locul acestuia o sa vina Tomas Ryde. Suedezul, in varsta de 58 de ani, acesta revine pe banca tehnica a nationalei de handbal feminin. Prima sa actiune este la Trofeul Carpati, care se va desfasura la Braila, intre 31 mai – 2 iunie. Pentru aceasta competitie, nationala Romaniei se reuneste pe 24 mai, la Braila, acolo unde vor mai participa Angola, Japonia si Romania B.

In ziua cand se incheie Trofeul Carpati, pe 2 iunie, are loc Final 4 Ligii Campionilor la handbal masculin. In oferta de pariuri handbal online la 888 Sport Barcelona este favorita, are o cota de 1.45 pentru castigarea celea de-a zecea Liga Campionilor din istorie. Ea este detinatoarea celor mai multe asemenea trofee, Xavi Pasqual si elevii sai au cucerit de-a lungul timpului noua Ligi ale Campionilor.

11 antrenori in ultimii 5 ani

Total opus politicii duse de Barcelona Lassa, club care il are ca antrenor pe Xavi Pascual inca din anul 2009, CSM schimba tehnicienii pe banda rulanta. “Tigroaicele” a pierdut campionatul, dar acesta nu este principalul motiv pentru care se aduce un nou tehnician. Din 2014 si pana in prezent, conducerea bucurestenilor a schimbat nu mai putin de zece antrenori. Incepand din vara acestui an, Tomas Ryde este antrenorul “tigroaicelor”, dar si al nationalei Romaniei.

Campionatul Mondial din 2019, primul obiectiv

Revenirea Cristinei Neagu pe teren se anunta pentru debutul sezonului 2019/2020. Revenirea sa la capacitate maxima trebuie sa se faca pana cand se intra in pregatirea pentru Campionatul Mondial din 2019, competitie care va avea loc intre 30 noiembrie si 15 decembrie. Romania este una dintre cele 13 echipe deja calificate. Beneficiara a regulamenterlor EHF, potrivit carora primele trei clasate la CE din 2018 obtin automat calificarea directa la Campionatul Mondial. Romania a terminat pe 4, insa intre cele patru semifinaliste s-a aflat si Franta, echipa calificata direct pentru ca este campioana mondiala en-titre, astfel ca, Olanda, Romania si Rusia au obtinut biletele pentru turneul din Japonia.

Pana in acest moment, 14 echipe sunt calificate la Campionatul Mondial din Japonia:

  • Japonia – tara gazda
  • Brazilia – campioana Americii Centrale si de Sud
  • Argentina – finalista in America Centrala si de Sud
  • Coreea de Sud – castigatoare a Campionatului Asiei
  • China – semifinalista la Campionatul Asiei
  • Kazahstan – semifinalista la Campionatul Asiei
  • Australia – locul 5 la Campionatul Asiei
  • Senegal – finalista la campionatul Africii
  • Angola – finalista la Campionatul Africii
  • Congo – locul 3 la Campionatul Africii
  • Romania, Rusia Olanda – semifinaliste la Campionatul European
  • Franta – campioana mondiala en-titre

Este un turneu cu importanta si pentru Jocurile Olimpice de vara. Castigatoarea Campionatului Mondial din Japonia obtine biletele si pentru competitia olimpica din vara anului viitor, gazduita tot de Japonia, respectiv de orasul Tokyo.

Neagu si performantele cu echipa nationala

Performanta la nivel de nationala femina de handbal feminin este strans legata e participarea Cristinei Neagu. Cu jucatoare vicecampioanei “Ligii Florilor” in lot, Romania a reusit o serie de medalii pentru care ea a contribuit din plin. Contributia ei in handbalul mondial nu a ramas nerasplatita, aceasta fiind aleasa de doua ori “jucatoarea anului”, in 2017 si 2018.

Palmaresul cu echipele de club si echipa nationala:

  • Castigatoare de Liga Campionilor – 2015
  • Finalista a Ligii Campionilor – 2010, 2014
  • Medaliata cu Bronz in Liga Campionilor, 2009, 2012, 2013 si 2018
  • Finalista a Cupei EHC – 2008
  • Medaliata cu bronz la Campionatul Mondial 2015
  • Medaliata cu bronz la Campionatul European 2010

La nivel mondial

  • De patru ori desemanta cea mai buna jucatoare a lumii – 2010, 2015, 2016, 2018
  • MVP-ul Campionatului Mondial 2015
  • Cea mai buna marcatoare a Campionatului Mondial 2015
  • Parte a echipei ideale a Campionatului Mondial 2015

Politica