luni, mai 13, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANAF. Poprire pe toate conturile debitorului, pentru aceeaşi datorie

Fiscul a pornit tăvălugul: milioane de conturi au fost blocate de ANAF, în urma recalculărilor făcute pentru anul fiscal 2018. Una dintre cele mai mari bănci din România, BRD Societe Generale – situată pe locul trei după Banca Transilvania şi BCR – a anunţat recent că Fiscul a blocat anul trecut o treime din conturile deschise în cadrul instituţiei, potrivit Adevărul.

Confrom sursei citate, directorul general al BRD – Groupe Société Générale, Francois Bloch, a declarat că 418.000 de cereri de popriri au fost trimise, anul trecut, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar, în total, au fost 700.000 de cereri de poprire la circa 2,3 milioane de clienţi. Pentru gestionarea popririlor BRD a fost nevoită să înfiinţeze un departament special pentru gestionarea conturilor şi notificarea clienţilor.

Cele 700.000 de cereri privesc numai BRD, estimându-se că numărul persoanelor cărora li s-au blocat conturile sunt de ordinul milioanelor, directorul general al BRD preciz\nd că, în prezent, primesc popririle de la ANAF în format electronic, dar dificultatea care ar trebui să fie rezolvată este că sunt trimise pe toate conturile persoanei vizate, spre deosebire de executorii judecătoreşti care trimit direct pe contul vizat, mai scrie Adevarul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Jurnalistii de la Adevărul arată că, întrebată de senatori de ce pentru o datorie de 10.000 de lei se blochează 10 conturi cu câte 30.000 de lei în cont fiecare, în loc să blocheze doar suma reprezentând datoria, preşedintele ANAF, Mihaela Triculescu a declarat că Fiscul nu ştie soldul conturilor persoanelor fizice, aşa încât trimite hârtii tuturor băncilor pentru a bloca fiecare cont bancar.

Pe lângă problemele generate de imposibilitatea de a-şi folosi conturile bancare, contribuabilii se confruntă şi cu plata mai multor comisioane percepute de bănci pentru gestionarea popririlor, rareori întâmplându-se să existe un comision unic, scrie sursa citată, care mai reaminteşte că  ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea la începutul anului că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri.

 

Politica