duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Partidul lui Erdogan conduce în alegerile locale, dar pierde Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a suferit duminică o înfrângere importantă în alegerile locale, întrucât partidul său AKP a pierdut controlul asupra capitalei Ankara și se pare că a pierdut controlul şi în cel mai mare oraș al țării, Istanbul, relatează Mediafax, care citează Reuters.

Erdogan, care a dominat politica turcă de când a venit la putere cu 16 ani în urmă și și-a condus țara cu o mână de fier, a avut o campanie continuă cu două luni înainte de votul de duminică, pe care l-a descris ca pe o „problemă de supraviețuire” pentru Turcia.


Cu 99,8% din buletinele de vot numărate în Ankara, candidatul la funcția de primar din partea CHP, Mansur Yavas, a obținut 50,9%, oferindu-i un avans de 3,8% față de rivalul său din AKP. Agenția de știri Anadolu a transmis că AKP va face apel în unele sectoare ale capitalei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

AKP a obținut 44% din voturi după numărarea a 99% din cele 194.000 de urne, potrivit agenției Anadolu, în timp ce Partidul Popular Republican sau CHP a obţinut 30% din voturile numărate.

În ceea ce priveşte Istanbulul, atât partidul de guvernământ, cât și opoziția au susținut că au obţinut victoria.

Fostul prim-ministru Binali Yildirim, candidatul partidului de guvernământ pentru funcția de primar al orașului Istanbul, a declarat victoria, deși cursa din cel mai mare oraș și centru comercial din Turcia este departe de a se fi încheiat. Yildirim a obținut 48,70% din voturi faţă de candidatul opoziție, Ekrem Imamoglu, care are 48,65%, potrivit Anadolu, care a atras critici pentru faptul că nu a actualizat rezultatele în Istanbul după declarația lui Yildirim.

Mai mult de 57 de milioane de alegători eligibili ai Turciei au votat pentru 1.389 de primari și zeci de mii de membri ai consiliilor municipale și primar de sector în 200.000 de secţii de votare.

Participarea la vot a fost de peste 83%.

Politica