vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Deputat Ion Cupă: Sper să avem o campanie depoluată de știri și teme false

Preşedintele ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă, speră ca apropiata campanie pentru alegerile europarlamentare să fie una depoluată de ştiri şi teme false. Acesta a afirmat, pentru Jurnalul Olteniei, într-un interviu, că îşi doreşte o campanie „de tip european pentru niște alegeri europene atât de importante”.
Deputatul a vorbit şi despre ordonanţa 114 a Guvernului României, despre eventuala organizare a unui referendum pe teme de justiţie, dar şi despre ce ţintă are ALDE la alegerile europarlamentare.

Domnule președinte, controversata ordonanță 114 pare a căpăta o formă finală. Care este poziția ALDE față de OUG 114?
Noi propunem o viziune de tip win-win pentru conținutul acestei ordonanțe. Am fost receptivi la stimulii din piață. Nu vrem să afectăm nici competitivitatea și nici planul de investiții al firmelor din energie, sistemul bancar, asigurări sau telecomunicații. Sunt sectoare esențiale pentru dezvoltarea economică. Datoria noastră ca liberali este să le încurajăm.
În același timp avem obligația să apărăm drepturile și interesele consumatorilor români, fie ei consumatori de credite sau de energie. Trebuie să eliminăm excese sau vulnerabilități. Românii nu trebuie să plătească la bănci dobânzi mai mari decât ceilalți europeni. Românii vulnerabili nu trebuie ținuți sub presiunea creșterii permanente a prețului la energie.

Suntem cu o lună înaintea declanșării campaniei pentru alegerile europene din 26 mai. Cum vedeți evoluția ALDE în aceste alegeri, la nivel național dar și la nivelul județului Dolj?
Sper să avem o campanie depoluată de știri și teme false. O campanie de tip european pentru niște alegeri europene atât de importante. Sper ca forțele proeuropene să câștige peste tot în UE. În ceea ce ne privește eu cred că ALDE va confirma și la nivel național și la nivelul Doljului creșterile în încrederea publică, ilustrate de sondajele de opinie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunteți împotriva Referendumului pe justiție pe care președintele Iohannis se pregătește să-l declanșeze în aceeași zi cu alegerile europene? Se aude că vreți să-l contacarați printr-o OUG prin care secțiile de votare să fie separate pentru alegerile europene, respectiv referendumul pe justiție?!
ALDE nu este împotriva vreunui referendum. Aceste referendumuri sunt instrumente democratice atunci când sunt folosite cu bună credință. Noi credem că nu trebuie suprapuse referendumuri în care întrebarea trebuie pusă neutru politic peste alegeri politice, în care există o competiție atât de partizană.
Există o recomandare EXPLICITĂ a Comisiei Europene de a NU se organiza referendumuri în aceeași zi cu alegerile europene. „Marii pro-europeni” de la București – PNL,USR_PLUS – par deciși să calce în picioare, pe mâna președintelui Iohannis, această recomandare.
Este o intoxicare de presă faptul că am da o OUG pentru organizarea unor secții separate de votare. Ar fi o cheltuială inutilă și ar scădea și participarea la vot în ambele cazuri. Apropo de cheltuieli cred că cele 40 de milioane de euro pentru un referendum inutil acum ar putea avea o destinație mai utilă.

Care ar fi o temă majoră pentru dezbatere în campania electorală pentru europene?
Cred că una din temele majore este cea legată de reducerea decalajelor interne din perspectiva absorbției fondurilor europene. O țară ca România nu poate avea o dinamică economică și mai accelerată, prin care să recupereze decalajele față de primele 6-7 puteri economice din Uniune, doar cu Bucureștiul și Clujul.
Cum facem să aducem banii europeni în regiunea SUD VEST Oltenia din care și Doljul face parte și care este din păcate una dintre cele mai sărace din toată Uniunea cu cca. 13.500 de euro PIB pe cap de locuitor? Iată o temă adevărată și utilă de campanie electorală.

Ce scor vă propuneți pentru ALDE la nivel național, la Dolj și cât de mult va conta acest scor pentru a impune la nivelul Coaliției PSD ALDE candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la președinția României?!
Cred că ALDE va face un prim pas în tranziția către un partid mediu în arealul politic românesc. Ceea ce înseamnă un scor cu două cifre la alegerile din 26 mai. Îmi doresc ca la nivelul județului Dolj să fim undeva la media națională a partidului și, de ce nu, să o și depășim.
Un scor bun în dreptul ALDE, da, va fi un argument în negocierea unei candidaturi a domnului Tăriceanu în cadrul Coaliției. De aceea, toți cei care doresc ca domnul Tăriceanu să fie viitorul președinte al României, trebuie să vină la vot pe 26 mai și să voteze ALDE! Un vot pentru ALDE înseamnă o Românie demnă în Europa!

Politica