duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O carte-eveniment privind istoria alb-albaștrilor. Monografia echipei de fotbal Universitatea Craiova

Sub egida editurilor craiovene BELADI și SITECH, la sfârșitul anului trecut, a apărut volumul Monografia echipei de fotbal UNIVERSITATEA CRAIOVA / 70 de ani în arena fotbalului românesc și european (1948-2018), ediție bilingvă română-engleză, 504 pagini. Autori sunt: Dan Păsărin, Cristina Otovescu, Dumitru Otovescu și Ion Jianu (inițiatorul și coordonatorul lucrării este prof.univ.dr. Dumitru Otovescu).
Cartea este alcătuită din capitole reprezentative pentru istoria de șapte decenii a echipei de fotbal Universitatea Craiova și se referă, printre altele, la triada echipă, stadion, suporteri. Autorii și-au propus ca impresionantul volum să fie un act de omagiere a jucătorilor, antrenorilor și conducătorilor care, în perioada analizată (1948-2018), au scris istoria glorioasă a clubului alb-albastru. Cititorii interesați de istoria Universității pot lectura următoarele 14 capitole: 1. Craiova- destinul unui oraș și istoria unor performanțe sportive; 2. Stadioanele municipale ale Craiovei și aspirațiile oltenilor; 3. Repere identitare și legitimitate instituțională; 4. În culisele fotbalului craiovean de performanță; 5. Istoria echipei, generațiile de jucători și trofeeele clubului; 6. Epoca #newgeneration și noile staruri ale gazonului (2013-2018); 7. În arena fotbalului de elită. Cronica participării Universității Craiova în Cupele Europene; 8. Interviuri cu foștii și actualii jucători de fotbal ai Universității Craiova; 9. Arena spectatorilor sau aripile echipei; 10. Amintiri, comentarii și exerciții de admirație ale unor personalități publice; 11. Aprecieri, așteptări și propuneri ale spectatorilor – sondaj de opinie; 12. Calendar de evenimente legate de jucători, antrenori și echipă; 13. Din istoria presei sportive despre Universitatea Craiova; 14. Drepturile sportivilor și protecția acestora în România. Anexe: jucători ai U Craiova în viziunea artistului plastic Nic. Cristescu; jucătorii echipei Universitatea Craiova din sezonul 2017/2018 – din desenele unei eleve de 15 ani.Volumul cuprinde și o bogată ilustrație, unele documente fiind inedite (fotografii, scanari texte din presă, programe de meciuri, desene, caricaturi), majoritatea color, cartea având o ținută grafică remarcabilă.
Prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, coordonatorul acestui volum omagial, a prefațat astfel lucrarea: „Apariția acestei cărți (…) are o dublă semnificație: 1. De a omagia pe toți cei care, prin efortul lor conjugat, au făcut din echipă un simbol de faimă al orașului nostru; 2. De a aduce un elogiu special jucătorilor de fotbal care, prin talentul, truda și sacrificiul lor, au înălțat fotbalul craiovean pe culmile performanței, la nivel național și european (…) Universitatea Craiova este echipa de fotbal care a corespuns standardelor de valoare promovate de craioveni și pretențiilor de succes ale tuturor celor care au înconjurat-o cu multă simpatie și atașament afectiv”.

Politica