sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Beldeanu așteaptă un cadou special de ziua lui: Vreau eventul campionat-cupă!

Sărbătoritul Craiovei Maxima de astăzi, 5 martie, este Aurel Beldeanu, ajuns la borna 68. S-a născut la Dobroești (jud. Ilfov) și debutul lui în fotbal, în prima ligă, s-a produs pe când avea 17 ani, la Progresul București (în noiembrie 1968). A jucat la Progresul între 1965-1972, perioadă în care Beldeanu s-a afirmat în fotbalul românesc, fiind selecționat în naționala olimpică. Din Capitală, Beldeanu a plecat în provincie, la CSM Reșița, echipă „muncitorească”, dar care plătea foarte bine fotbaliștii (și celebrul Dudu Georgescu a fost ademenit de banii bănățenilor). Pe când se afla sub culorile Reșiței, Beldeanu a debutat în echipa națională (în aprilie 1973). Curtat de Dinamo, el a ajuns însă la Universitatea Craiova.
Peste ani, Beldeanu a povestit: „Mie nu mi-a plăcut disciplina forțată. Nu mi-a plăcut niciodată de Dinamo. De exemplu, când am venit de la CSM Reșița la Universitatea, 1976, dezlegarea mea era pentru Dinamo! Urma să fie un schimb: eu la Dinamo, iar în schimbul meu trebuia să ajungă, la Reșița, Ion Marin și Ionel Augustin. Eu nu am vrut însă să semnez pentru Dinamo! Eram deja căsătorit cu o olteancă (sora lui Cămătaru), iar la Dinamo cine știe ce pedepse aș fi primit pentru eventualele mele escapade!” (citat din volumul Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima).

„Vulpea” Universității
La Craiova, 1976-1985, Beldeanu a avut parte de cele mai mari realizări din cariera de fotbalist, culminând cu calificarea Universității – Craiova Maxima în semifinalele Cupei UEFA 1983. Universitatea avea, la un moment dat, o linie de mijloc de aur: Donose, Beldeanu, Balaci, Țicleanu. Caracterizându-și colegii de la mijlocul echipei, Beldeanu a spus: „Balaci, fotbalist nepereche, cum ar zice scriitorii… Coordonator? Cine avea mingea, ăla era coordonator la Universitatea. Valoarea noastră ne permitea acest lucru. Nu era o povară pentru noi când primeam mingea. Să revin la Ilie: în opinia mea, Balaci a fost mai mare decât Dobrin! Mare fotbalist, mare, mare… Eu sunt foarte pretențios atunci când caracterizez fotbaliștii, dar Ilie Balaci a fost mare”.
Beldeanu și-a încheiat cariera de fotbalist în liga I la Chimia Râmnicu Vâlcea.
Porecla lui Beldeanu este ”Vulpea”. Fostul mentor al Craiovei Maxima, Corneliu Andrei Stroe, a explicat: „I se spunea Vulpea pentru că era foarte șiret pe teren, avea o inteligență deosebită în joc. Și-a văzut de treabă foarte serios în teren (…) A fost un fotbalist de geniu, fără discuție. Talentat, respectat de coechipieri, necesar în Craiova Maxima”.
Portret Beldeanu în cifre: meciuri-goluri în prima ligă (Progresul București, CSM Reșița, Universitatea Craiova, Chimia Râmnicu Vâlcea) 354-44; meciuri-goluri în echipa națională A: 18-1; meciuri-goluri în cupele europene: 28-5.
Palmares (cu Universitatea Craiova): campion 1980, 1981; câștigător al Cupei României 1977, 1978, 1981, 1983; sfertfinalist Cupa Campionilor Europeni 1982; semifinalist Cupa UEFA 1983. Ca antrenor: două titluri naționale de juniori cu Universitatea Craiova: 1989, 1991.

Cadou special de ziua lui
La decesul lui Balaci, Beldeanu a avut un șoc, a leșinat în Biserica „Sf. Ilie” și a fost dus de urgență la Spitalul Județean Craiova. După câteva zile, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București, cea mai mare clinică de neurochirurgie din România, i s-a descoperit o afecțiune, meningiom, și a fost operat. Leșinul de la biserică nu a fost asociat de medicii de la „Bagdasar-Arseni” cu afecțiuea descoperită ulterior la spital. Ieri, Beldeanu a declarat: „Sunt OK, mi-am reluat viața normală, ca să spun așa. Am fost la un control la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, totul este bine. Sâmbătă, de exemplu, am fost observator federal din partea LPF la meciul de Liga I Gaz Metan Mediaș – Dunărea Călărași 0-0. Ce cadou aștept de ziua mea de marți, 5 martie? Sănătate! Și aștept mai spre vară cadoul special de la Universitatea pentru ziua mea… Aș vrea eventul campionat-cupă!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica