sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Containerele de 10.000 de euro, aşteptate „cu înfrigurare“

42 de şcoli şi grădiniţe din Vâlcea aşteaptă containerele de 10.000 de euro promise de ministrul Teodorovici pentru a înlocui actualele wc-uri din fundul curţii.

Potrivit Adevărul, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat, în prima săptămână a acestei luni, că fiecare şcoală care are wc-ul în curte va primi suma de 10.000 de euro pentru achiziţionarea, până la finele acestui an, a unor toalete moderne, care vor fi montate tot în curtea unităţilor respective. Este vorba despre containere moderne, prevăzute cu partea de baie, care vor fi montate lângă clădirea şcolii, grădiniţei, după caz şi spre care va fi construit un pasaj de trecere.  

Primăriile vor gestiona banii. Racordurilel necesar pentru apă şi canalizare, dacă au, dacă nu la fosa septică, vor fi lipite de şcoală, iar pasajul este valabil pentru şcolile vechi, unde nu se poate sparge zidul, ca micuţii să nu meargă la toaletă prin frig şi ploaie, ca până acum.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Vâlcea, potrivit unei statistici recente a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, 42 de unităţi de învăţământ din peste 20 de localităţi încă mai au wc-ul în fundul curţii, de tip turcesc, unele fără uşi, şi majoritatea fără apă curentă sau canalizare.   

Cele mai multe sunt grădiniţe, dar printre ele există şi un liceu cu „dotări de Ev Mediu”.

Clădirile, în general, sunt foarte vechi şi au fost renovate pe ici, pe colo, dar nu îndeplinesc normele sanitare.  

În cazul unora dintre unităţi vorbim despre simple gropi, deasupra cărora se află nişte scânduri pe post de cabine, deşi unele dintre ele nici măcar nu au uşi. Localităţile cu cele mai multe probleme de acest gen se află, în mare parte, în zona sudică a judeţului, cea care contează doar în preajma alegerilor.  

De exemplu, în trei din satele arondate Bălceştiului, cel mai sudic oraş al Vâlcii, şcolile primare şi grădiniţele au closetul în curte. Toaletele sunt insalubre în toate cazurile, iar în unele s-au improvizat nişte uşi, aşa cum întâlnim la şcoala din satul Beneşti.

Nici la Măciuca, liceul teoretic nu a fost prevăzut cu un closet în incinta şcolii, iar o grădiniţă din Tomşani are closetul la o distanţă de 70 de metri depărtare de grădiniţă. Cel mai greu este iarna când copiii au nevoie de toaletă. Fie iarnă, fie vară, copilaşii merg cu doamna de mână până la veceu, apoi se spală în lighean, cu bidonul cu apă.  

Clădirile vechi, insalubre şi extrem de periculoase pentru copii, sunt folosite de zeci de ani. Educatoarele îi instruiesc pe părinţi, la şedinţe, să-i obişnuiască pe micuţi să-şi facă nevoile acasă, iar la grădiniţă să meargă doar dacă este vorba despre o urgenţă.   De altfel, ligheanele pe post de chiuvete şi uşile stricate reprezintă normalitatea pentru sutele de copii din cele peste 40 de şcoli şi grădiniţe vâlcene care n-au nici o şansă să primească autorizaţie sanitară de funcţionare în astfel de condiţii.

Sunt şi unităţi de învăţământ unde toaleta, deşi exterioară, dispune de fosă betonată şi de apă curentă din sursă proprie, cel mai des fiind vorba despre o fântână, cum este cazul grădiniţei din Frânceşti, dar şi al şcolii primare din satul Balota – Racoviţa.

Despre promisele containere – baie, primarul din Frânceşti – Vâlcea, Daniel Paraschiv spune: „Până nu văd ceva concret, sunt sătul de promisiuni. Nu mai cred, am o oarecare experienţă şi am învăţat  multe lucruri”.

sursa foto: Adevărul

Politica