luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul Craiovei: Preluarea unor cheltuieli cu asistenţa socială afectează bugetele locale

Ministerul Finanţelor Publice ar vrea ca primăriile să preia o parte din cheltuielile cu asitenţa socială. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, spune însă că această măsură ar avea impact negativ asupra bugetului local.

Primarii au solicitat Ministerului Finanţelor alocarea a 60% din Impozitul pe Venit Global, procent ce ar asigura funcţionarea în parametri normali a instituţiilor, spune primarul Craiovei. Propunerea le-a fost acceptată, dar cu condiţia să preia unele cheltuieli legate de asistenţa socială. Genoiu spune că finanţarea nu este suficientă.
„La Ministerul de Finanțe s-au discutat mai multe variante de formare a bugetului. Asociația Municipiilor din România și Asociația Orașelor au susținut să ni se dea minim o cotă de 60% din Impozitul pe Venit Global. Anul trecut, noi am avut o cotă de 43,55% la care s-a adăugat o echilbrare și aceste sume adunate duceau tot spre 60%. Acesta este procentul care, dacă îl primim din total impozit pe venit, ne-ar asigura funcționalitatea în parametrii normali. Am primit un răspuns, ni se asigură acel 60% dar cu preluarea unor cheltuieli legate de asistența socială. Eu vreau să vă spun că acestea din urmă sunt foarte mari și din primul calcul al nostru depășesc 12-15% din buget. Acest lucru înseamnă că ne bucurăm că luăm 60% din IVG dar va trebui să scădem și ajungem la 45%, mult sub nivelul de finanțare de care avem nevoie”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Miercuri, problema a fost adusă în discuţie la Guvern, mai spune primarul: „Din acest motiv, o echipă de primari a fost la Guvern, a discutat problema și doamna prim-ministru a solicitat ministrului Finanțelor să i se dea situația exactă și a promis că va da o soluție. Sperăm să avem acel 60%, dar fără preluarea cheltuielilor cu asistența socială”.

Politica