vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Mehedinți: La Orșova, la unele blocuri, se urcă lemnele cu scripeții

Orșoveanul este inventiv atunci când este nevoit de zeci de ani să se încălzească la sobe și să urce lemnele sus, în bloc. Nu le mai cară cu spinarea ci cu scripetele. La această metodă ingenioasă au început să apeleze cât mai mulți locatari de aici.

Problema căldurii în municipiul Orşova datează de cel puţin două zeci de ani, perioadă în care oamenii au găsit fel de fel de soluţii pentru a-şi încălzi locuinţele. Dacă o parte dintre cetăţeni au optat pentru centrale electrice, majoritatea se încălzesc cu lemne.

Dar atunci când locuieşti la etajul nouă al unui bloc turn fără lift, e cumplit să urci zilnic sacii cu lemne cu spinarea. Ca atare oamenii au pus mână de la mână şi au cumpărat şi montat pe balcoane scripeţi electrici sau manuali care îi ajută.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ridicăm câte zece saci pe săptămână pentru că nu avem unde să depozităm mai multe lemne. Ne ajutăm de acest scripete. Tot palierul nostru am pus bani, am investit în acest motoraş şi am făcut acest scripete ca să ridicăm lemnele să nu ne chinuim cu mâna sau cu spatele pe scări, pentru că nici liftul nu merge. Cel puţin de patru ani de când ne-am mutat, eu şi familia mea în acest bloc a fost mereu aşa. La început am avut un scripete manual, dar era destul de dificil să urci mai multe lemne o dată. De aceea l-am făcut pe cel electric. La fel au făcut şi vecinii de la etajele superioare” a declarat un locatar din Orşova.

 

Politica