vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Echipa îngerilor avea nevoie de o MINUNE, de însuşi INFINITUL”

Fotbalul românesc și-a pierdut una din legende. Minunea Blondă a Oltenia s-a stins din viață. Ilie Balaci joacă de acum în Cupa Cerurilor, marcând pentru echipa îngerilor. Iubirea oltenilor pentru Prințul din Bănie este infinită, la fel ca numărul de pe tricoul său. De la 8 la infinit. Ektro, leul din Bănie, ne-a ajutat să-l „vedem” pe marele fotbalist Ilie Balaci prin ochii săi. Ce a însemnat „Dumnezeul Olteniei” pentru un tânăr artist, vedeți în interviul de mai jos.

 Cum l-ai cunoscut pe Ilie Balaci?

Pe domnul Ilie Balaci l-am cunoscut în urmă cu aproape 4 ani, mai precis pe data de 04.12.2014.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primul contact cu dânsul l-am avut în mediul virtual, prin intermediul unei binecunoscute reţele de socializare – facebook.

Ai avut emoţii când te-ai întâlnit prima oară cu Minunea Blondă?

Oh, da, cu siguranţă! Probabil niciodată în viaţa mea nu am fost mai emoţionat ca în acea zi, doar aveam să întâlnesc legenda în carne şi oase, prinţul din poveştile tatei cu eroi nemuritori.

Ştii ce, niciodată nu m-au dat pe spate poveştile copilăriei, cele care ne erau predate la şcoală, în schimb tot ce-mi povestea tata despre Craiova Maxima mă fascina.

Îi ştiam pe toţi, era un al doilea alfabet pe care aveam să-l învăţ, doar că de data asta nu începea cu „A”, ci cu litera „L”: Lung, Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Țicleanu, Balaci, Donose, Beldeanu, Crișan şi Cămătaru. Era şi tata doar un puşti de 16 ani pe-atunci, dar ţine minte totul de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Şi uite-aşa, pe undeva prin ’83, cu un deceniu înainte să deschid ochii, echipa prinţului cu părul blond şi ochii verzi avea să elimine pe rând adversari de top precum Fiorentina, Bordeaux ori Kaiserslautern.

„Am crescut cu poveştile lu’ tata despre Zoli, Balaci, Cămătaru, Cârţu, ce titani”, după cum spune Ektro într-o piesă de-a sa.

În semifinale avea să plângă o ţară întreagă, pentru că Ştiinţa nici măcar n-a pierdut, ci fusese egala Benficăi, după ce acelaşi prinţ deschisese scorul în minutul 16 al returului din Bănie. În Portugalia scorul fusese 0-0.

Soarta avea să fie alta decât cea visată de întreaga suflare alb-albastră, Filipović stricându-ne sărbătoarea după ce a egalat în cea de-a doua repriză, iar golul primit pe Central avea să fie crucial.

 Prințul din Bănie, Ilie Balaci, apare într-o piesă de-a ta. Cum l-ai convins?

După ce am discutat cu dânsul mai multe detalii legate de acest proiect, în prealabil pe facebook, iar ulterior la telefon, acesta şi-a dat acordul de a apărea în videoclipul piesei „Strada Ştie”, videoclip în care îşi face simţită prezenţa şi fostul mare boxer Sorin „Pantera” Tănăsie.

Nea Ilie nu a fost greu de convins, pur şi simplu i-a plăcut ceea ce fac eu şi mi-a acceptat propunerea fără să stea pe gânduri.

Într-adevăr, mi-a subliniat că i s-a mai solicitat acest lucru, şi anume faptul de-a apărea în videoclipuri muzicale, însă nu a dat curs invitaţiilor din diferite motive.

Din acest punct de vedere mă consider privilegiat, sunt singurul artist român în videoclipul căruia Ilie Balaci şi-a făcut apariţia.

Legenda copilăriei tale. Cum l-ai descoperit” pe Balaci?

Sincer, îmi este greu să vorbesc despre Ilie Balaci la trecut.

În puţinul timp în care am avut onoarea de-al avea alături de mine şi de a mă bucura de prezenţa sa, pot spune că mi-a dat impresia unui mare povestitor, un fel de Hans Christian Andersen mult mai profund, mai dezinvolt, mai emoţionant. Însă, în comparaţie cu Andersen, însăşi viaţa lui Balaci era o poveste tranşată pe capitole, despre talent, orgoliu, mândrie şi curaj.

Nu ştiu dacă nea Ilie era o persoană specializată în dialog, dar pot spune, cu certitudine, că era un om de poveste. Nu ştiu dacă m-am făcut înţeles, dar ce vreau să spun e faptul că era de ajuns să-l „întărâţi” cu o întrebare, apoi te aşezai frumos, ca un elev silitor şi-i savurai povestea.

Mi-a vorbit mult despre Universitatea, dar o frază mi-a rămas întipărită în minte, frază pe care am transpus-o şi pe piesa Craiova Maxima: „Dacă s-ar vrea cu adevărat performanţă la Craiova, ar trebui aduşi copiii ei pentru că olteanul e mândru”.

Nea Ilie făcea referire la faptul că pe vremea Craiovei Maxima, scânteia performanţei a plecat din sud, din Oltenia, majoritatea dumnealor fiind posesori de sânge alb-albastru.

Câteva cuvinte în amintirea legendei Craiovei Maxima

Regret nespus dispariţia fizică a domnului Ilie Balaci, dar aşa cum ziceau băieţii din peluze „Balaci este unul dintre noi!” şi aşa va rămâne mereu, pentru că legendele nu mor niciodată.

Cred că echipa îngerilor avea nevoie de o MINUNE, de însuşi INFINITUL.

Ai vreun mesaj pentru suporterii Universității Craiova?

Sunt convins că toţi suporterii Universităţii Craiova au fost profund afectaţi de aflarea acestei veşti, dar mai ştiu şi că nea Ilie nu ar vrea să ne vadă trişti, ci cu zâmbetul pe buze şi capul sus, aşa cum mereu i-a plăcut să intre pe teren.

 

Ektro a scris câteva versuri în memoria lui Ilie Balaci, Minunea Blondă:

O-ntreagă ţară te-a iubit,

Aveai Oltenia la picioare,

Dar te-ai grăbit s-ajungi în Rai

Să-nscrii pentru calificare.

 

În urmă cu 35 de ani

Îl ironizai pe Gentile,

Dar Moartea nu ai mai fentat-o

În cea mai tristă dintre zile.

 

Tu, infinitul în persoană,

Marele 8, întins puţin

Ridică-te şi pune-i Morţii

Otravă-ntr-un pahar cu vin.

 

Ai pus pe primul loc mândria,

Tupeul de oltean isteţ,

Astăzi te plânge România

Minune Blondă din Bistreţ

 

Politica