vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unde şi când pot vota românii pentru revizuirea Constituţiei

Românii sunt aşteptaţi, la sfârşitul săptămânii, la referendumul de modificare a Constituţiei României pentru redefinirea familiei. Pentru a fi valabil referendum, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.517 persoane cu drept de vot.
Referendumul pentru familie se va desfăşura pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00 şi, ca să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.
Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. Românii care nu sunt în localităţile de domiciliu pot vota în orice secţie, pe liste suplimentare.
La referendumul pentru definirea căsătoriei vor avea drept de vot şi românii care se vor afla pe 6-7 octombrie în afara graniţelor.
MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).
Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei fost adoptat, pe 9 mai, de Camera Deputaţilor. După un an de zile, Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Legii Fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Politica