sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sistemul de management al deșeurilor din Dolj riscă un blocaj major

Începând cu luna mai, sistemul de management al deșeurilor, unul funcțional până la acest moment, va suferi un blocaj major cauzat de lipsa spațiului de depozitare care va atrage după sine multiple consecințe negative cu implicații directe asupra sănătății populației și a calității mediului înconjurător, decizia privind asigurarea unui ritm normal în managamentul integrat al deșeurilor la Mofleni aparținând membrilor Consiliului Local al municipiului Craiova, funcționarilor Primăriei Craiova și celorlalte autorități implicate în rezolvarea problemelor județului Dolj, susțin reprezentanții Eco Sud, societatea care administrează depozitul ecologic de la Mofleni.

 

Aceștia au susținut, luni, o conferință de presă în care au precizat că Celula 5 nu mai are capacitate suficientă de depozitare a deșeurilor, fiind necesară realizarea uneia noi.

Capacitatea de depozitare, la această oră, se apropie cu pași rapizi de un maxim. Eco Sud a tot notificat atât autoritățile locale, cât și autoritățile de reglementare în domeniu despre situația existentă la depozit. Cu toate că este un depozit ecologic, construit în conformitate cu cele mai exigente cerințe de mediu existente pe plan european, este la ora asta într-un impas datorită epuizării acestei capacități. Am subliniat, de foarte multe ori, în discuțiile cu autoritățile că municipiul Craiova și județul Dolj a fost unul dintre județele privilegiate în România datorită acestei investiții realizată în 2002 și ca o consecință a acesti investiții municipiul se află pe o hartă europeană a bunelor practici ecologice prin existența acestui depozit. Totodată, depozitul ecologic Mofleni a fost și este ancora principală care a dus la atragerea de fonduri europene pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea managementului deșeurilor în județul Dolj. Considerăm că în continuare o să fie principalul element al acestui plan de gestiune al deșeurilor din județul Dolj, deoarece credința noastră este că, chiar dacă cu o oarece întârziere și în urma unor discuții și negocieri repetate, vom ajunge probabil la un acord comun cu autoritățile”, a declarat Dan Stănoaia, director comercial al Eco Sud.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a mai precizat că, săptămâna trecută, Eco Sud a primit autorizația de construcție a Celulei 6, documentația a fost depusă la Primăria Craiova și s-a anunțat începerea lucrărilor. Reprezentanții Eco Sud au afirmat că vor efectua lucrări atât cât își vor permite, sperând ca în acest interval autoritățile locale să accepte alocarea unei finanțări, fiind vorba de o investiție totală de circa 600.000 euro.

Cât ne ține buzunarul și putem, facem lucrări, în speranța că în această perioadă autoritățile locale vor reuși într-un final să parcurgă cele peste 4.000 de pagini din nota de fundamentare. Sunt convins că împreună cu autoritățile vom găsi o soluție pentru deblocarea acestei situații pentru construcția următoarei celule, pentru finanțarea activităților la acest depozit”, a mai precizat Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud.

Bogdan Irimia, director economic al Eco Sud a afirmat că solicitarea transmisă primăriei privind ajustarea tarifului de depozitare a deșeurilor se încadrează în normele legale.

Ajustarea tarifului are la bază o fundamentare de tarif, reglemntat de Ordinul 109 în care sunt specificate toate tipurile de cheltuieli pe care depozitarul, în speță Eco Sud, este îndreptățit să și le recupereze. UAT-urile sunt proprietarii deșeurilor și trebuie să asigure acoperirea cheltuielilor și a unei cote de profit pentru operator. Vorbim de un leu și 10 bani de persoană, pe lună. Acesta este impactul majorării de tarif asupra populației”, a spus Bogdan Irimia, director economic al Eco Sud.

Politica