vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Judecătorii de la Tribunalul Olt se plâng de incoerenţa legislativă generată de modificările din Codul Penal

Reprezentanţii Tribunalului Olt se plâng de incoerenţele legislative cu care se confruntă, în mod constant, făcând referire la faptul că, foarte des, unele articole din Codul Penal sunt declarate neconstituţionale.

 

Purtătorul de cuvânt al Tribunalul Olt, judecătorul Florentina Stana, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că judecătorii se confruntă, în mod constant, cu modificări ale actelor normative pe care trebuie să le aplice. „Una dintre incoerenţele legislative cu care ne confruntăm este exact cea pe care a provocat-o modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală cu privire la care avem foarte constant decizii de declarare a neconstituţionalităţii articolelor. Este un caz concret şi foarte clar de incoerenţă legislativă. Judecătorii se confruntă cu modificări ale actelor normative pe care sunt obligaţi să le aplice şi care sunt declarat neconstituţionale, ceea ce în mod clar este nefavorabil pentru circuitul juridic”, a declarat judecătorul.

Pe de altă parte, reprezentantul instanţei oltene susţine că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care s-a dezincriminat în parte abuzul în serviciu nu afectează activitatea Tribunalului, adăugând că nu ştie dacă sunt cazuri de achitări din aceste motive. „Activitatea Tribunalului Olt nu este afectată de decizia CCR privind abuzul în serviciu. Nu putem să considerăm că activitatea unei instanţe este afectată de o decizie a Curţii Constituţionale. Deciziile CCR sunt general obligatorii, se pun în aplicare de către instanţe şi în mod normal de toată societatea civilă. Procesele îşi desfăşoară cursul, cu respectarea legilor şi a deciziilor CCR”, a mai spus judecătorul Florentina Stana.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Judecătorii Tribunalului Olt, pensionabili pe capete

Opt dintre cei 21 de magistraţi care lucrează la Tribunalul Olt au decizii de pensionare, putând să se retragă în orice moment din magistratură. Doi dintre judecători au primit, chiar în aceste zile, aviz negativ de la CSM pentru a rămâne în instanţă şi după împlinirea vârstei de pensionare.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalul Olt, judecătorul Florentina Stana, a declarat că există opt colegi magistraţi care au deja decizii de pensionare, nepuse în plată, aceştia putând părăsi instanţa în orice moment. „Avem destul de mulţi judecători care au deja decizii de pensionare, dar nepuse în plată, şi care ar putea oricând săşi formuleze cererile de ieşire la pensie, ceea ce ar fi destul de greu. Sunt opt colegi în această situaţie. Nu-i împiedică nimeni să funcţioneze în instanţă. Noi beneficiem de experienţa dumnealor şi ne bucurăm de prezenţa lor în instanţă. Au o experienţă de ani de zile”, a afirmat judecătorul.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, marţi, respingerea cererii de reîncadrare în funcţia de judecător a lui Gheorghe Biolan, ieşit la pensie la începutul acestui an de la Tribunalul Olt. De asemenea, plenul a respins şi menţinerea în funcţie a judecătorului Ion Beşliu, de la aceeaşi instanţă, după împlinirea vârstei de pensionare.

Reprezentanţii Tribunalului Olt afirmă că în situaţii similare se vor afla, în decursul acestui an, judecătorii Gheorghe Maruşcă şi Silviu Oancea. „Problema reîncadrării judecătorilor, după pensionare, este o situaţie excepţională şi se dispune ca atare nu de către Tribunal ci de către CSM, cel care administrează resursele umane. Avizul Tribunalului este consultativ şi nu are o pondere foarte mare de către CSM. Mai sunt situaţii de judecători, îl avem pe domnul Oancea, care va împlini vârsta de 65 de ani în cursul acestui an şi urmează să se discute în cadrul CSM menţinerea dumnealui în funcţie, peste această vârstă. De asemenea, domnul Maruşcă are avizul anual acordat anul trecut. Va fi o discuţie şi cu privire la domnul Maruşcă, spre finalul anului”, a mai declarat Florentina Stana.

Cinci posturi de magistrat, scoase la concurs la Tribunalul Olt

Un sfert dintre posturile de judecători de la Tribunalul Olt sunt neocupate, în acest moment, şi urmează să fie scoase la concurs în această toamnă, potrivit reprezentanţilor instanţei.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt, judecătorul Florentina Stana, a precizat lucrează în prezent la instanţă, schema de personal fiind de 28. „De menţionat este faptul că această activitate bună a Tribunalului s-a desfăşurat cu un număr relativ redus de oameni şi în ceea ce priveşte magistraţii. (…) La acest moment, în schemă suntem 28 de judecători, însă funcţionăm efectiv cu un număr de 21 de judecători”, a declarat magistratul.

Aceasta a mai spus că, în luna septembrie, va fi organizat examenul de intrare în magistratură, la Tribunalul Olt fiind disponibile cinci posturi. De asemenea, aceste posturi pot fi ocupate şi prin concurs, la sesiunea din această primăvară. „Este examen programat în toamnă şi avem alocate Tribunalului Olt cinci posturi. Va fi examen de promovare în septembrie şi sperăm să se ocupe. Anul trecut, în martie – aprilie, a fost ultimul concurs, dar nu au fost posturi scoase la concurs pentru Tribunalul Olt. Aceste posturi sunt disponibile şi pentru sesiunile de transfer din luna martie, în acest an. În situaţia în care nu se vor ocupa prin transfer – nu prea doresc colegii noştri să vină la Olt – vor fi pentru examenul de promovare de la sesiunea din toamnă”, a mai afirmat judecătorul Florentina Stana.

Politica