vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

145 de ani de la dispariția medicului Petăr Beron

 

Cercetători de la Institutul de limbă și literatură bulgară din cadrul Academiei Bulgare și foști lectori de limbă bulgară ai Universității din Craiova își vor da întâlnire, marți, 1 noiembrie, pentru a comemora 145 de ani de la dispariția eruditului bulgar Petăr Beron. Cei interesați să participe la manifestări, vor avea ocazia de a participa, începând cu ora 10.00, la Colegiul „Carol I” din Craiova, unde se va depune o coroană de flori la plăcuța comemorativă, iar de la ora 11.00, în Sala Albastră a Universității din Craiova, va avea loc inaugurarea unei expoziții de postere privind viața și activitatea Doctorului Petar Beron, cu participarea Muzeului din Kotel – orașul natal al învățatului.

Medicul Petăr Beron și-a desfășurat activitatea în Craiova, între anii 1832 -1839, iar casa acestuia, situată în centrul orașului, conform testamentului lăsat, a fost donată mai târziu statului român.

Casa a fost mai întâi transformată în primărie, iar în prezent face parte din complexul de clădiri în care își desfășoară activitatea Colegiul „Carol I”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, doctorul Petăr Beron este autorul primului manual bulgar cu conținut laic, Abecedarul cu pești, tipărit în anul 1824 la Brașov, dar și autorul a peste 20 de lucrări științifice.

Medicul a locuit la București, Craiova, Brașov, Paris, Berlin, Londra, Viena, Praga și Atena.

Spre sfârșitul vieții, medical s-a retras și a decedat la proprietatea sa din Craiova, un han la șoseaua Craiova-București. Denumirea de „Hanul Doctorului” se păstrează și astăzi și este atribuită complexului turistic din aceeași zonă.

 

 

 

 

Politica