vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Competiţia Tinereţii – startul se dă sâmbătă

Cea de-a IX-a ediţie a Competiţiei Tinereţii, eveniment organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, susţinut de către Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu instituţii publice şi asociaţii nonguvernamentale, începe sâmbătă, la Craiova, cu o paradă a liceelor participante.

Ediţia a IX-a se desfăşoară pe durata anului şcolar 2016 – 2017 şi conţine probe care urmăresc să dezvolte creativitatea, curajul, spiritul de echipă, talentul artistic, aptitudinile oratorice, patriotismul şi competitivitatea.

Proiectul are drept scop stimularea participării elevilor la activităţi extraşcolare şi se desfăşoară sub forma unui concurs între liceele doljene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Competiţia tinereţii este un concurs între liceele din judeţ, aflat la a IX-a ediţie, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret împreună cu Inspectoratul Judeţean. Anul acesta avem noutăţi, ne bucurăm de un număr mai mare de licee participante. Este a doua ediţie în care putem să ne exprimăm în acest fel, pentru că anul trecut a fost prima dată când un liceu din afara Craiovei a participat. Anul trecut a fost liceul de la Calafat, anul acesta avem Calafat, Filiaşi, Segarcea, Bechet, Dăbuleni. Ne bucurăm că şi elevii de acolo au ocazia să participe la acest proiect, un proiect foarte amplu pe care l-am dezvoltat de-a lungul timpului şi acum am ajuns la un număr de 7 probe, pe care le organizăm de-a lungul anului şcolar. Multe dintre cele 7 categorii au subcategorii. Probele acoperă o arie largă, am încercat să asigurăm o diversitate a probelor ca să ne adresăm cât mai multor elevi, avem oratorie şi dezbatere prima probă, cultură generală, noii antreprenori este o probă în care elevii sunt chemaţi pe echipe de 4 elevi să prezinte un plan de afaceri, avem o probă artistică, ce la rândul ei se împarte pe mai multe categorii: artă plastică, fotografică, dans, cu mai multe genuri, probă de teatru, şi anul acesta am introdus în proba artistică şi literatura: elevii vor trebui să prezinte lucrări la două secţiuni, poezie şi proză scurtă. Liceele vor participa la mai multe stiluri muzicale, cu solist sau grup vocal, muzică uşoară, populară, instrumentală şi folk. Proba de teatru, preferată de mulţi elevi”, a declarat, joi, Alina Ionescu, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj.

Proba „Descoperă Craiova” nu va lipsi din competiţie.

Vom avea proba Descoperă Craiova, în care fiecare liceu participă cu echipă din 4 elevi şi va avea de parcurs un traseu cultural timp de 5 ore. Fiecare traseu include obiective socio-culturale, istorice, economice, religioase.

Pentru a le descoperi vor primi o serie de indicii. La proba sportivă avem ştafetă, tras de frânghie, majorete, duelul galeriilor şi o probă de orientare turistică. De-a lungul traseului, echipajul va avea de îndeplinit următoarele sarcini: orientare pe hartă cu ajutorul busolei, instalarea unui cort, va trebui să răspundă la întrebări despre istoria Parcului Romanescu, întrebări elementare despre acordarea primului ajutor. În ultima probă, fiecare liceu trebuie să prezinte un filmuleţ în care să arate cum a pregătit probele, momente inedite şi hazlii din perioada competiţiei. Probele se vor desfăşura în weekend, pentru a nu perturba procesul de învăţământ. S-au înscris în proiect inclusiv licee nou-înfiinţate, cum sunt liceul militar şi liceul francez, dar şi licee din Craiova care anterior nu s-au înscris. Pe o serie din probe, cele care necesită pregătire, vom organiza cursuri, vorbesc de oratorie şi dezbatere, şi pentru noii antreprenori. Cursuri care se vor derula pe parcursul a trei weekend-uri”, a mai spus Alina Ionescu

Competiţia Tinereţii a devenit tot mai atractivă pentru elevi, consideră şefa Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, Lavinia Craioveanu.

Nu este doar o competiţie, este o perioadă în care elevii învaţă. Noutatea este că pot participa la cursuri, iar în perioada în care se pregătesc pentru acele probe, foarte diferite, îşi completează cunoştinţele pe care şi le însuşesc în timpul orelor de curs. Participarea aceasta masivă se datorează faptului că elevii au văzut că această competiţie e una serioasă. Ei muncesc, dar în acelaşi timp se simt bine şi se distrează în timpul acestor probe, ceea ce e un lucru extraordinar, pentru că noi trebuie să atragem copiii către astfel de activităţi extraşcolare, aşa încât să putem fi un rival foarte puternic faţă de tentaţiile care există acum pentru aceşti tineri şi vorbesc acum de statul pe reţele de socializare nonstop, de pierderea efectivă a timpului pe care ei îl au”, a afirmat Lavinia Craioveanu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj.

 

Probele concursului:

  1. Cultură generală – Fiecare liceu participă cu câte un echipaj format din 4 elevi. Fiecare dintre echipaje răspunde, contra cronometru, la un set de întrebări, din diverse domenii.
  2. Oratorie – Liceul va fi reprezentat de un singur vorbitor, care va susţine un discurs public de 5 minute pe o temă aleasă şi anunţată anterior. Fiecare vorbitor trebuie să prezinte un discurs structurat, care să fie pro sau contra temei date.
  3. Dezbatere – Liceele vor participa la dezbateri pe teme de interes pentru tineri, cu o echipă formată din 3 membri. Formatul dezbaterii este World Schools.
  4. Noi antreprenori – Liceele participă cu o echipă formată din 4 elevi. Membrii echipelor participante vor beneficia de sesiuni de informare despre iniţierea unei afaceri. Elevii vor realiza un plan de afaceri.
  5. Probă artistică – Fiecare liceu participă la fiecare dintre secţiunile: muzică, dans, artă plastică şi fotografie, teatru şi literatură.

5.1.Muzică – Liceele participă la următoarele stiluri muzicale cu solist/grup vocal/trupă: uşoară, populară, instrumentală şi folk.

5.2. Dans – Liceele participă la fiecare dintre următoarele stiluri de dans: sportiv, popular, streetdance, modern şi clasic.

5.3. Artă plastică şi fotografie: – Fiecare liceu participă cu maxim 5 lucrări de artă plastică şi 5 fotografii cu tema “1 Decembrie – Ziua Naţională a României”.

5.4.Literatură – Participanţii la această probă se pot înscrie cu două lucrări la secţiunile: poezie şi proză scurtă-eseu, reportaj, schiţă, nuvelă. La secţiunea proză scurtă, tema lucrărilor este „Adolescenţa”.

5.5. Teatru – Fiecare liceu adaptează scenic fragmente din ciclul “Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu.

6. Descoperă Craiova – Fiecare echipaj are de parcurs câte un traseu cultural craiovean ce include obiective socio-culturale, economice, sportive, istorice şi religioase din Craiova.

7. Probă sportivă:

Această probă cuprinde:

7.1. Ştafetă 8 x 50 m – Fiecare liceu va fi reprezentat de o echipă formată din 4 fete şi 4 băieţi, cu rezervă 1 fată şi 1 băiat.

7.2. Tras frânghie – Echipa formată din 3 băieţi şi 2 fete, cu rezervă 1 băiat şi 1 fată, sistemul de concurs fiind eliminatoriu, cel mai bun din 3 încercări.

7.3.Majorete – Fiecare liceu va fi reprezentat de câte o trupă de majorete.

7.4. Duelul galeriilor – Liceele pot participa cu galerii formate dintr-un număr ce variază între 30 şi 100 de elevi. Galeriile vor avea mascotă, steaguri, pancarte, tobe, bannere, porta voce.

7.5. Orientare turistică – Fiecare dintre licee va participa cu un echipaj format din 2 fete şi 2 băieti. Echipajul va avea de parcurs un traseu. De-a lungul traseului, echipajul va avea de îndeplinit următoarele sarcini: orientare pe hartă cu ajutorul busolei, instalarea unui cort, să răspundă la întrebari despre istoria Parcului “Nicolae Romanescu”, întrebări elementare despre acordarea primului ajutor.

8. “Noi în competiţie” – filmul competiţiei – Fiecare dintre liceele participante va prezenta un material video cu durata între 3 şi 5 minute, film care va cuprinde povestea participării lor la ediţia a IX-a a Competiţiei Tinereţii (pregătire, stabilire echipă, repetiţii, probe, momente inedite şi hazlii, impresii etc).

Premierea câştigătorilor

Câştigătorul celei de-a XI-a ediţii a concursului va fi desemnat pe baza punctajului obţinut la toate probele concursului, prin însumarea punctelor de la fiecare probă.

Liceul câştigător va primi titlul de „Liceul Anului 2017”, însoţit de trofeu care este transmisibil dar şi o excursie pentru 50 de membri din echipa liceului.

Politica