luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UPDATE/ Broaşte şi lişiţe, îngropate în molozul de la canalul Corniţoiu?

Garda de Mediu a fost, miercuri, în control la canalul Corniţoiu. Comisarii au solicitat constructorului ca atunci când observă păsări sau broaşte ţestoase să anunţe reprezentanţii primăriei să vină să le relocheze fie în Grădina Botanică, fie în Parc. Cum zona nu este arie protejată, lucrările de casetare a canalului vor continua. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj au afirmat că în avizul acordat pentru casetarea canalului este specificată obligaţia respectării legislaţiei privind protecţia naturii. Aurelia Loacă, reprezentanta Asociaţiei „Viaţa animalelor”, spune însă că lucrările ar trebui sistate până ce vieţuitoarele din zonă vor fi mutate, dar şi că va face plângeri penale împotriva autorităţilor care au permis casetarea canalului fără a ţine cont de păsări şi broaşte ţestoase, broaşte ţestoase care sunt protejate prin lege. 


În cursul zilei de vineri, mai mulţi iubitori de animale au semnalat faptul că, în zona canalului Corniţoiu, mai precis în spatele magazinului Lidl, există mai multe animale care ar fi fost îngropate de vii de molozul rezultat în urma lucrărilor. Mai precis, lişiţe, broaşte ţestoase şi cuiburi de păsări. „Este incredibil ce se întâmplă. Sunt pui de pasăre, broaşte ţestoase şi lişiţe care au fost, pur şi simplu, îngropate de vii. Cine răspunde pentru ceea ce se întâmplă? Lucrările ar trebui oprite, trebuie făcut ceva pentru aceste animale”, a semnalat reprezentanta Asociaţiei „Viaţa animalelor”, Aurelia Loacă, la doar câteva zile după ce 13 căţeluşi au fost abandonaţi într-o cutie, într-un autobuz staţionat din cartierul Cernele. Aceasta a postat pe facebook şi câteva fotografii care înfăţişează mai multe broaşte ţestoase şi o lişiţă, care par a sta în acel mediu pestilenţial.

Vasilescu: „Nu cred că vreo vieţuitoare ar fi supravieţuit în această zonă”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Municipalitatea spune, însă, că în zonă nu se ştia de existenţa vreunui animal. „Primăria are aviz de mediu pentru orice lucrare pe care o execută. Implicit, şi pentru acest canal Corniţoiu. Din ceea ce ştim noi, acolo nu au existat niciodată broaşte ţestoase. Este posibil ca cineva să le fi adus din altă zonă, să le fotografieze acolo. Cert este că întreaga zonă era un focar de infecţie care putea da naştere la foarte multe boli. De 25 de ani, poate şi mai bine, este o problemă nerezolvată a cartierului, cu miros pestilenţial în timpul verii şi nu numai. Din punctul meu de vedere, aceasta este o investiţie foarte bună pe care a făcut-o municipalitatea, iar locuitorii sunt foarte mulţumiţi, pentru că deja nu mai miroase în zonă”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a subliniat că, având în vedere faptul că acolo nu era un lac sau un iaz, ci pur şi simplu un canal colector care se mai afla şi lângă un cimitir, viaţa ar fi fost imposibilă pentru orice vietate. „Nici nu cred că ar fi fost un mediu propice pentru niciun fel de animale, pentru că vorbim despre o conductă de canalizare menajeră care se deversa într-o baltă. Era vorba de materii fecale acolo şi nu cred că vreo vieţuitoare ar fi supravieţuit în această zonă. În niciun caz nu putem vorbi despre o deltă sau vreun habitat natural pentru păsări sau pentru animale”, a conchis primarul.

Politica