vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Cu autostrada spre Cartea Recordurilor

Construirea simbolică a autostrăzii Craiova – Piteşti se amână cu o săptămână. Proiectul este însă ambiţios, iar organizatorii vor să depăşească recordul celui mai mare lanţ uman

Evenimentul “Oltenia vrea autostradă! Vino şi tu!” se amână până sâmbătă, 12 martie. Asta, în urma discuţiilor pe care iniţiatorul protestului, deputatul Florentin Gust, le-a avut cu reprezentanţii forţelor de ordine din judeţ.

“Este un deziderat pe care noi, oltenii, îl avem. Este un obiectiv a cărui importanţă toţi cetăţenii o conştientizează, din păcate, mai puţin guvernanţii. Din 2007, de când Ford s-a mutat la Craiova, toate guvernele au promis că această autostradă se va realiza. Din păcate, au fost doar promisiuni. De aceea, este foarte important să tragem un semnal de alarmă către toate guvernele care au fost şi care vor fi şi am hotărât, în consultare, cu foarte mulţi oameni din Craiova să facem un protest simbol şi anume un lanţ uman prin care practic îi informăm pe decidenţi că noi, oltenii, ne-am hotărât să începem să construim autostrada. Acest protest am vrea să se desfăşoare lunar şi vrem ca în şase luni să ajungem chiar la Piteşti. E o desfăşurare de forţe şi o voinţă foarte mare din partea societăţii civile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Planificasem evenimentul pentru duminică la ora 16, anunţându-se peste 500 oameni, ca urmare a consultărilor cu instituţiile statului, respectiv Inspectoratul de Poliţie Dolj şi Jandarmeria Dolj, acţiunea a fost amânată pentru sâmbătă, 12 martie, tot la ora 16. Această decalare s-a făcut pentru o mai bună organizare şi desfăşurarea evenimentului, fără incidente, precum accidente rutiere sau perturbarea circulaţiei publice”, a declarat Florentin Gust.

 

La construirea simbolică a primului tronson din autostradă, Craiova-Pieleşti, sunt aşteptaţi 2.000 de oameni, iar până în vară se doreşte formarea celui mai mare lanţ uman din lume.

“De foarte multe ori, guvernanţii uită priorităţile unei regiuni, iar autostrada Piteşti-Craiova este o prioritate pentru marii angajatori din Oltenia, cât şi pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea regiunii, în special a oraşului Craiova, inima Olteniei. Poate pare exagerat, dar poate reuşim să ajungem în Cartea Recordurilor ca cel mai mare lanţ uman pentru ceva. Atunci când vor vedea decidenţii de la Bucureşti că această voinţă a oltenilor pentru această autostradă este atât de mare, poate se vor trezi şi ei să ia mai în serios construcţia autostrăzii Piteşti – Craiova”, a mai precizat Gust.

 

 

Invitaţie publică pentru politicenii Olteniei

Florentin Gust a lansat şi o invitaţie publică preşedinţilor de Consilii Judeţene, primarilor de municipii reşedinţă de judeţ şi nu numai, politicienilor din Oltenia să ia parte la acest eveniment. Deputatul afirmă că “numai uniţi” oltenii vor fi luaţi în seamă de Executivul de la Bucureşti.

“De trei ani, de când militez pentru autostrada Olteniei, dacă nu mă înşel, sunt singurul politician din Oltenia care nu a votat bugetul nici în 2013, nici în 2014 când USL-ul era la putere, dintr-un motiv foarte simplu. Am spus că atât timp cât pentru Oltenia nu se începe construcţia autostrăzii Piteşti – Craiova, nu cred că guvernul respective merită să rămână la guvernare. Le-am propus colegilor parlamentari din Oltenia, încă de acum doi ani de zile, să nu votăm bugetul, deşi era USL atunci la putere, cu foarte multe pârghii, şi să declarăm că noi, toţi cei 70 de parlamentari din Oltenia nu vom vota niciun buget indiferent de ce culoare va avea guvernul dacă nu vor lua în serios infrastructura mare, respective contruirea autostrăzii. Din păcate sunt puţini cei care au aderat. Mi-au răspuns vreo 20 de parlamentari, iar când a fost de votat bugetul fiecare şi-a găsit de lucru.

Din păcate, politicienii care au reprezentat Oltenia, până astăzi, nu au fost suficient de bătăioşi pentru un obiectiv general, dezbinarea din clasa politică din Oltenia, şi în acelaşi timp presiunea din partea cetăţenilor care este destul de scăzută sunt între cauzele pentru care până acum nu avem autostradă.

De aceea, acest protest nu trebuie să aibă culoare politică şi îi invit pe toţi membri partidelor politice, pe liderii partidelor politice din Oltenia, indiferent că sunt PSD, PNL, UNPR, ori ALDE, îi invit pe toţi să ne dăm mâna pentru un obiectiv important. Aşa cum ei, de multe ori se strâng în diverse proteste de partid cred că şi acum ar putea să se adune şi să-şi dea mâna cu noi, cetăţenii Olteniei, pentru a construi această autostradă. Numai printr-o presiune pe care putem s-o facem împreună îi convingem pe decidenţii de la Bucureşti că Oltenia nu se poate dezvolta fără această autostradă. Poate aşa vom putea arăta că, indiferent de culoarea politică, noi, oltenii, suntem uniţi pentru un obiectiv atât de important. În Oltenia multe lucruri nu s-au făcut pentru că nu am avut un obiectiv important pentru care să ne dăm mâna. Autostrada Piteşti – Craiova este un obiectiv suficient de important pentru dezvoltarea Olteniei şi nu cred că trebuie să aibă culoare politică. Acesta nu este un obiectiv al lui Gust, nici al PSRO, nici al lui Manda (n.r. Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj), este un obiectiv important pentru Oltenia. Dacă fiecare va ţine la orgoliu şi nu ne vom uni, probabil această autostradă nu va fi construită”, a afirmat preşedintele PSRO Dolj, Florentin Gust.

Pe de altă parte, deputatul a precizat că aşteaptă ca până, cel târziu, în aprilie, data exactă urmând a fi stabilită, premierul Dacian Cioloş să vină în Craiova pentru discuţii pe tema autostrăzii Olteniei.

“Pasul pe care l-a făcut Guvernul Cioloş de a prinde studiul de fezabilitate în bugetul de stat este foarte important, dar nu este suficient. Protestul simbol pe care vrem să îl organizăm este pentru a grăbi lucrurile şi nu a lăsa totul să curgă de la sine şi să ne trezim că a venit vara şi nu a trecut niciun pas, că a venit toamna şi stai că sunt constestaţii la licitaţii şi să vedem. Presiunea trebuie să fie constantă, lunar, şi din partea tuturor factorilor politici din regiune”, a mai adăugat deputatul.

 

 

 

 

Politica