sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Florentin Gust: „Centrale individuale în fiecare locuinţă”

Proiect pentru CRAIOVA

Facturi mai mici cu 50% la apă caldă şi căldură, în trei ani. Asta se poate întâmpla la Craiova. Deputatul PSRO Florentin Gust vrea ca fiecare locuinţă din municipiu să aibă centrală proprie. Proiectul său nu presupune costuri din partea craiovenilor. Investiţia ar urma să fie realizată de municipalitate. 
Un proiect îndrăzneţ, dar realizabil. Cum poate fi implementat, ne-a explicat, într-un interviu, iniţiatorul proiectului, Florentin Gust. 

De ce acest proiect?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Florentin Gust: „Actualul sistem centralizat de încălzire al Craiovei s-a dovedit a fi o gaură neagră atât în bugetul local, cât şi în buzunarul fiecărui cetăţean.
Craiova trebuie să treacă urgent la sistemul de centrală proprie în fiecare locuinţă, iar acest sistem se poate implementa cu cheltuieli zero din partea cetăţenilor. 
Argumentul este unul foarte simpu. Cei 20% dintre cetăţenii Craiovei care au centrale individuale plătesc facturi la jumătate faţă de cei racordaţi la sistemul centralizat. Ca să nu mai vorbim de confortul, sau mai bine zis disconfortul creat de sistemul centralizat, fiecare cetăţean simţind pe pielea lui problemele de încălzire, alimentarea cu apă caldă, disfuncţionalităţile sistemului centralizat.”

Cum se poate realiza un astfel de proiect?

Florentin Gust: „Dacă ne uităm foarte atent pe investiţiile făcute de Primărie, din bugetul local, cât şi de SC Termo, din ultimii 7-8 ani, vom vedea că s-au alocat zeci de milioane de euro într-o gaură neagră, iar sistemul a rămas la fel de neperformant. Aceşti bani, dacă s-ar fi investit în achiziţia de centrale individuale pentru fiecare locuinţă, ar fi rezolvat situaţia încălzirii în Craiova, fiecare cetăţean având confortul asigurat de o centrală individuală. Pe de altă parte, ar fi eliminat suspiciunile de fraudare a fondurilor de investiţii. 
Pe cifre, în patru ani de zile, subvenţia dată de către Primăria Craiova pentru gigacalorie este de aproximativ 20 de milioane de euro. Cu toate acestea, factura cetăţenilor racordaţi la sistemul centralizat este dublă faţă de cea a celor care au centrale proprii. În momentul de faţă, sunt aproximativ 65.000 de locuitori racordaţi la sistemul centralizat. Costul pentru o centrală individuală este de maxim o mie de euro. Dacă facem un calcul simplu, vom vedea că într-un exerciţiu financiar de patru ani, banii cheltuiţi pe investiţii în actualul sistem, plus subvenţia alocată, ar rezolva asigurarea pentru peste 50%  dintre locuitorii Craiovei, instalându-le centrale individuale, fără ca aceştia să aibă costuri suplimentare, iar facturile vor fi la jumătate pe noul sistem. Anual, fiecare familie va face o economie de 300-500 euro.
Cifrele financiare din bugetul local cât şi banii alocaţi pe investiţii ne arată că un proiect care să se întindă pe trei ani, având ca scop trecerea de la sistem centralizat la trecerea pe centrale individuale, este posibil. 
Aproximativ 65 de mii de centrale, pentru fiecare locuinţă înseamnă aproximativ 65 de milioane de euro. Împărţit pe trei ani, înseamnă puţin peste 20 de milioane de euro anual ce ar trebui alocaţi pentru implementarea proiectului. Cei 20 de milioane de euro pot proveni, pe de o parte, din diferenţa de subvenţie care este alocată acum şi, repet, facturile rămân tot mari, plus investiţiile pe care le-a planificat primăria şi SC Termo. Aceşti bani se vor îndrepta către centrale individuale, nu către găuri negre.”

Modernizarea actualului sistem nu poate fi o variantă?

Florentin Gust: „Orice cetăţean trebuie să înţeleagă că actualul sistem de termoficare centralizată nu are cum să funcţioneze rentabil pentru cetăţean. Dovadă sunt sumele enorme alocate pentru reabilitarea punctelor termice de către Primărie şi cu, toate acestea, sunt investiţii pe care cetăţenii din zonele respective nu le resimt nici în confortul termic, nici în valoarea facturilor. 
În momentul de faţă pentru reabilitarea totală a sistemului de apă caldă şi căldură ar însemna investiţii de peste 150 de milioane de euro, iar acest lucru, dificil de realizat, nu ar garanta scăderea costurilor pentru beneficiari. În plus reabilitarea integrală a sistemului de termoficare ar presupune disconfort pe o perioadă de 6-7 ani cât ar dura lucrarea şi tot în acest timp cetăţenii ar avea în continuare facturi mari, plus deficienţe la căldură şi apă caldă. 
Programul propus de mine presupune ca în trei ani de zile fiecare cetăţean al Craiovei să fie independent din punct de vedere al căldurii şi apei calde, să aibă facturi la jumătate după implementarea sistemului şi confort sporit în ceea ce înseamnă serviciile. 
Toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că ei nu vor suporta costuri suplimentare pentru instalarea centralelor pentru că municipalitatea îşi permite aceste cheltuieli. De asemenea vom rezolva şi problema asociaţiilor cărora li se întrerupe apa caldă şi căldura, ori sunt ameninţate cu acest lucru, pentru că unii locatari sunt rău-platnici. Pe sistemul de centrale individuale fiecare cetăţean va avea independenţa apei calde şi a căldurii, nu va mai intra în tot felul de dispute de genul: vecinul nu plăteşte, de ce să plătesc eu şi pentru el. În plus s-ar elimina problema contorizării apei calde, deşi 15-20 de minute curge apă rece. 
Acest sistem pe care eu îl propun, de centrale individuale pentru fiecare cetăţean, este posibil, nu este fantezist. Se întâmplă la 50 de kilometri de Craiova şi anume în Slatina. De circa zece ani de zile, cetăţenii din Slatina nu mai au probleme cu căldura şi apa caldă, pentru că fiecare are centrală proprie, printr-un proiect similar al primăriei. Acolo facturile sunt la jumătate faţă de cele din Craiova.”

Ce se va întâmpla cu angajaţii Termo, dacă proiectul dumneavoastră se va implementa?

Florentin Gust: „SC Termo nu se va desfiinţa. Prin recalificarea angajaţilor, o parte dintre aceştia vor contribui la implementarea proiectului, la instalarea şi asigurarea mentenanţei centralelor. 
Mai exact, niciun anagajat de la SC Termo, pe proiectul propus de mine, nu îşi va pierde locul de muncă. Pe când pe actualul sistem avem o societate în faliment cu datorii de peste 80 de milioane de euro şi cu facturi foarte mari emise cetăţenilor. Noua societate pe care se tot laudă actuala administraţie că o va face va fi în cinci ani la fel de falimentară ca şi SC Termo, iar facturile craiovenilor vor fi la fel de mari.”

Și dacă spuneţi că este viabil şi rentabil un astfel de proiect, de ce nu s-a făcut până acum?

Florentin Gust: „Răspunsul este simplu. Se închide robinetul contractelor păguboase. Pe de altă parte este vorba de inerţie şi lipsa curajului de a trece de la modelul învechit la modelul nou.”

Primăria ce ar avea de câştigat din toată această afacere? 

Florentin Gust: „După implementarea proiectului vor fi mai mulţi bani la bugetul local, pentru că banii aruncaţi astăzi într-o regie falimentară sunt bani pierduţi, repet, cu facturi mari şi inconfort termic pentru cetăţean. Cu aceşti bani primăria ar putea să facă alte investiţii în alte zone.  
Se mai rezolvă o problemă. Astăzi, de sistemul centralizat beneficiază 75% din locuitorii Craiovei. Cealaltă parte este discriminată pentru că subvenţia de la Primărie nu se acordă cetăţeanului, ci sistemului centralizat de termoficare. Deşi are factura la jumătate, cetăţeanul cu centrală proprie este discriminat faţă de cel care este racordat la regia de termoficare.
Acest proiect pe care îl propun îl supun dezbaterii publice. În săptămânile următoare voi prezenta public toate cifrele şi soluţiile economice ce permit implementarea acestuia în trei ani de zile. Spun din nou, fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că nu va plăti niciun cost suplimentar pentru implementarea programului. Bugetul municipiului şi programele de investiţii permit ca fiecare cetăţean să aibă acasă o centrală. Investiţia va fi suportată integral de municipalitate.” 

Credeţi că va fi bine primit un astfel de proiect?

Florentin Gust: „Sunt conştient că se vor ivi foarte mulţi „binevoitori” care vor critica proiectul şi vor spune că este nerealizabil. Eu le spun cetăţenilor Craiovei că acest proiect funcţionează în Slatina, iar toţi cetăţenii care au centrale individuale au costuri la jumătate faţă de cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat. 
Cei care se vor opune implementării programului sunt, cel mai probabil, cei care au profitat de pe urma actualului sistem şi au căpuşat regia şi implicit buzunarul cetăţeanului, cei care îşi vor pierde „privilegiile” avute de pe urma vechiului sistem. 
Sunt dispus să răspund la orice întrebare pe cifre şi cum se poate implementa proiectul pentru ca fiecare cetăţean să înţeleagă că cei care se opun proiectelor de interes public general sunt cei care încă nu vor să se desprindă de trecut şi de influenţa politică pe care o au în căpuşarea regiilor.”

În săptămânile următoare „Jurnalul Olteniei” va organiza, în cartierele Craiovei, dezbateri pe această temă, împreună cu iniţiatorul proiectului, deputatul Florentin Gust.  Citeşte „Jurnalul Olteniei” şi află când venim la tine în cartier!

 

Avantajele proiectului: 

–    înjumătăţirea costului facturii pentru căldură şi apă caldă,
–    centrală individuală şi calorifere oferite gratuit în folosinţa craiovenilor. Costurile achiziţionării şi instalării centralelor fiind suportate în întregime din bugetul primăriei prin echivalentul sumelor îndreptate astăzi către subvenţionarea gigacaloriei şi invesţiile în SC Termo,
–    creşterea confortului termic în locuinţă,
–    eliminarea decalajelor între diverse zone ale Craiovei în ceea ce priveşte calitatea agentului termic. Înlăturarea plăţilor nedrepte pentru apa caldă deşi la robinet curge apă rece,
–    cetăţeanul nu mai riscă să rămână fără apă caldă şi căldură din cauza datoriilor acumulate de asociaţie. 

Politica