sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centrul pentru intervenţii în caz de dezastre, inaugurat

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Oltenia – Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Gorj – beneficiază de noi dotări de echipamente pentru intervenţii. Joi au fost prezentate la Craiova alte noi utilaje pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Recent s-au achiziţionat, prin ultimul demers promovat în cadrul POR, 10 noi utilaje destinate inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, dintre care trei autofreze de zăpadă, cinci autovehicule cu şenile şi roţi, cu capacitate mărită de trecere şi două autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă.
Sunt astfel achiziţionate în total 64 de echipamente specifice, procurate de CJ Dolj în calitate de lider de proiect, pentru întreaga regiune Oltenia, dintre care judeţului Dolj i-au revenit 15, cu o valoare de peste 4 milioane de euro: un centru mobil de comandă şi control; 5 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă; 4 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – FRAP, o autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic);  o autospecială pentru descarcerări grele; o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime;  un autovehicul cu şenile/roţi tip UTV, cu capacitate mărită de trecere;  o autofreză de zăpadă.

În plus, tot în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă s-a mai construit la sediul ISU, din strada C.D. Fortunescu din Craiova, un centru de comandă coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în zona transfrontalieră, implementat de Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de partener lider, ISU Oltenia şi Administraţia Districtului Vratsa, Bulgaria. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea cooperării dintre autorităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă în regiunea de graniţă Dolj-Vratsa. Clădirea a fost inaugurată joi de autorităţile locale şi de reprezentanţii ISU Dolj.
“Printr-o altă iniţiativă, în care am fost parteneri cu ISU «Oltenia» şi cu Administraţia Districtului Vratsa, am înfiinţat la Craiova un centru de coordonare şi de conducere a intervenţiilor în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, demers susţinut din fonduri europene, cu o valoare totală de aproape 5 milioane de euro, din care 3,7 milioane de euro au revenit părţii române. Cu această sumă, am reuşit să construim sediul centrului, o clădire care dispune de dotări de excepţie şi de spaţii dedicate grupurilor de suport tehnic pentru o serie întreagă de situaţii, de la accidente nucleare şi chimice la inundaţii, accidente rutiere majore şi accidente pe fluviul Dunărea. Sperăm, bineînţeles, că nu vor exista cazuri grave, care să impună folosirea acestui centru, însă trebuie să fim întotdeauna pregătiţi pentru astfel de provocări“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, colonel Constantin Florea, inspector-şef ISU Dolj a declarat: „După mulţi ani de când încercăm să avem un sediu nou, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, o clădire în care să ne putem desfăşura, iată că activitatea se apropie de sfârşit. Odată cu terminarea proiectului transfrontalier şi sprijinul Consiliului Judeţean sfinţim această clădire, acest loc şi să ne ajute Dumnezeu să nu avem evenimente deosebite care să pună viaţa în pericol, să putem să coordonăm, să monitorizăm situaţiile de risc care apar la nivelul judeţului”.

Ileana Măjină, director Direcţia de Afaceri Europene a arătat şi care a fost suma investită de către Consiliul Judeţean Dolj pentru îmbunătăţirea activităţii ISU Dolj.

„De-a lungul anilor, Consiliul Judeţean Dolj a investit în activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, o sumă echivalentă cu 28 milioane şi jumătate de euro, prin toate proiectele pe care le-am implementat împreună.Vom mai depune şi alte proiecte aşa încât să ajutăm comunitatea judeţului Dolj”, a declarat Ileana Măjină-director Direcţia de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Dolj.

Muzeu cu echipamente ale pompierilor

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj a spus că investiţiile pe acest palier al gestionării situaţiilor de urgenţă aduc multiple beneficii pentru desfăşurarea activităţii pompierilor, dar şi că vor ca o clădire aflată în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să fie amenajată ca un muzeu al pompierilor.

„Dacă vrem să solicităm performanţă din partea instituţiilor statului cu siguranţă această perfomanţă nu poate fi adusă fără unul din elementele principale, dotarea. Resursa umană este foarte bine pregătită în această zonă, dar de multe ori timpul de intervenţie era foarte lung pentru că aceşti oameni deosebiţi care sunt chemaţi să salveze, să protejeze vieţile noastre nu puteau ajunge fără o dotare corespunzătoare. De aceea, în urmă cu câţiva ani, atunci când a apărut această oportunitate a fondurilor europene, în cadrul Programului Operaţional Regional, judeţul Dolj a fost cel care a luat această iniţiativă, cu celelalte judeţe, de a depune proiecte pentru atragerea fondurilor europene.  Beneficiind şi de o bună colaborare, în special cu districtul Vratsa, am depus şi un alt proiect, l-am finanţat, din acei bani construindu-se acest sediu pe care îl inaugurăm azi. Suntem conştienţi de rolul pe care CJ îl joacă în continuare în dezvoltarea acestui judeţ, suntem conştienţi de importanţa pe care ISU Dolj o are şi de aceea pregătim şi alte proiecte, clădirea din curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, este o clădire din anii 1800, aşteptăm să vină în administrarea Consiliului Judeţean pentru a crea un muzeu al pompierilor. Celelalte inspectorate pentru situaţii de urgenţă din Oltenia şi ISU Dolj au o dotare excelentă de nivel european”, a spus Cristinel Iovan.

Prefectul judeţului Dolj şi totodată preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că în urma dotărilor realizate pentru acest centru, vor putea acţiona mai prompt atunci când este nevoie în situaţii critice.
„Sunt mai liniştit că în urma eforturilor pe care le-au făcut cei de la Consiliul Judeţean de a accesa fondurile europene, astăzi, judeţul Dolj este cu o dotare la nivelul ISU cum au şi celelalte ţări dezvoltate din Uniunea Europeană. Avem posibilitatea să acţionăm la orice tip de intervenţie, avem dotarea şi pentru partea de apă, mai ales că suntem un judeţ riveran Dunării, sunt dotări făcute cu bărci, echipaj de scafandrii, avem oameni pregătiţi să acţioneze şi în perioada de iarnă, cu acele freze, putem face faţă oricărei provocări. Acest centru de comandă al ISU pe care îl inaugurăm le dă posibilitatea  să aibă la dispoziţie absolută toată aparatura necesară de transmisiuni să aibă posibilitatea să monitorize întreaga situaţie de urgenţă din judeţ şi regiune”, a precizat Prefectul Sorin Răducan.

Alina Tănăsescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a precizat că acum, fiindcă beneficiază de o nouă infrastructură, activităţile pompierilor se vor putea desfăşura într-un mod mai eficient: „CJ Dolj, atât executivul cât şi consilierii judeţeni, s-au aplecat asupra acestui domeniu al situaţiilor de urgenţă, dovadă fiind cele trei proiecte accesate, coordonate prin care să asigurăm echipamentele necesare ca dumnevoastră să vă puteţi desfăşura activitatea, dar şi infrastructura din care să puteţi să coordonaţi şi să conduceţi eventualele situaţii de urgenţă de la nivelul Doljului şi al Olteniei. Vorbim aici de un proiect de aproximativ cinci milioane de euro, care are ca finalitate clădirea pe care o inaugurăm astăzi (n.r.joi)”.

Proiectul a inclus construirea unei clădiri cu trei niveluri, la sediul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova, achiziţionarea de dotări, mobilier, echipamente IT şi programe informatice necesare pentru extinderea sistemului informatic de management al riscurilor, precum şi de echipamente pentru situaţii de urgenţă pentru partenerii din ambele ţări, judeţului Dolj revenindu-i 5 pompe motorizate pentru apă şi o ambarcaţiune cu motor pentru căutare şi salvare. 

 

 

Politica