duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vratsa-Dolj, proiecte comune pentru dotarea spitalelor

Proiectul finanţat din fonduri europene „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră” implementat în Craiova cu parteneri din Vratsa a adus din nou o delegaţie formată din reprezentanţi ai Administraţiei Districtului bulgar la Consiliul Judeţean Dolj. Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Dolj în calitate de partener lider, ISU Oltenia şi Administraţia Districtului Vratsa, Bulgaria.

Pe lângă prezentarea rezultatelor finale ale proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a adus în discuţie şi direcţiile strategice de continuare a cooperării Dolj-Vratsa în vederea atragerii de resurse financiare nerambursabile pentru dezvoltare. 

„Delegaţia din Vratsa este o delegaţie foarte consistentă, în cadrul delegaţiei sunt foarte mulţi primari din districtul Vratsa, de asemenea mass-media din acest district şi de asemenea reprezentanţi ai unor spitale din districtul Vratsa. Aceasta este cea de-a doua zi a întâlnirii noastre. În cursul zilei de ieri (n.r. marţi) am avut mai multe întâlniri, vizite fructuoase la obiective comune, iar o delegaţie dintre cei prezenţi a făcut o vizită la Spitalul Judeţean. Vizita de la Spitalul Judeţean este legată de proiectele pe care ar urma să le depunem împreună. Discuţia şi întâlnirea de azi (n.r. miercuri) este generată de faptul că proiectele noastre la 31 decembrie 2015 se termină. În principiu vreau să scot în evidenţă colaborarea fructuoasă pe care o avem cu colegii noştri din Vratsa, personal cu doamna guvernator. Dacă nu ne-am fi dat mâna şi nu am fi realizat aceste proiecte, banii ar fi trecut pe lângă noi şi s-ar fi dus să îi ia altcineva. Putem să vorbim despre încheierea programului transfrontalier 2007-2013 plus 2, deci până în 2015 în care judeţul Dolj a absorbit 20 milioane de euro şi unde în mod special cu districtul Vratsa am avut proiecte pentru creşterea capacităţii şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, dar şi îmbunătăţirea reţelei de infrastructură, promovarea potenţialului economic, dezvoltarea cooperării în domeniul agriculturii, dar şi în domeniul educaţional şi social”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul, cu o valoare de 5,6 milioane de euro a vizat edificarea sediului pentru centrul de intervenţie în caz de dezastre – o clădire cu trei nivele, care este construită la Craiova, printr-o lucrare de 1,5 milioane de euro, dotarea imobilului, precum şi achiziţionarea de echipamente pentru intervenţii în caz de dezastre. 

„Această întâlnire de azi (n.r. miercuri) încheie cu succes un proiect care se numeşte „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre”, unde am avut o sumă de 5 milioane de euro de cheltuit împreună, din care, pentru partea română s-a construit o clădire P+2, centrul de coordonare şi management al situaţiilor de urgenţă, şi de asemenea s-au mai achiziţionat cinci pompe motorizate pentru pomparea apei şi chiar pe final s-au terminat formalităţile de achiziţionare a unei ambarcaţiuni cu motor pentru operaţiunile de salvare pe Dunăre sau pe râuri interioare”, a declarat Ion Prioteasa.
Şeful CJ Dolj a mai adăugat că „Partea bulgară a achiziţionat echipamente de protecţie împotriva radiaţiilor, dezastrelor chimice şi biologice, de asemenea echipamente tehnice specifice precum şi echipamente de stingerea incendiilor şi o autospecială de apă şi spumă. Au avut loc, şi de o parte a Dunării şi de cealaltă, patru simulări comune de intervenţie în caz de dezastre şi acestea au  avut loc la Craiova, Băileşti, Bechet, Calafat şi de asemenea au avut loc patru sesiuni comune de instruire în Vratsa”.

Printre obiectivele comune ale celor două zone s-a identificat şi dotarea spitalelor.

„La finalul acestui mare program, noi ne declarăm mulţumiţi de colaborarea pe care am avut-o cu atât mai mult cu cât ea va fi dublată de alte proiecte pe care le depunem împreună, unele deja au fost depuse pe 20 septembrie anul acesta. În aşteptarea celui de-al doilea val de depuneri care va fi în luna martie, am avut discuţii ce am putea să facem împreună şi printre lucrurile pe care le-am conturat au ieşit în evidenţă în mod special dotările pentru spitale. Şi noi şi prietenii noştri bulgari avem nevoie de o dotare în toate domeniile de activităţi ale muncii în sănătate. Judeţul Dolj va veni în această competiţie de scriere de proiecte numai cu achiziţionare de aparatură specială performantă de ultimă oră având în vedere că din banii CJ avem investiţii în curs de peste 20 de milioane de euro în acest domeniu. În continuare vom avea o activitate fructuoasă pentru cele două zone”, a mai declarat preşedintele CJ Dolj.

Guvernatorul districtului Vratsa, Malina Nikolova, a apreciat rezultatele parteneriatului cu judeţul Dolj.

„Doresc să vă mulţumesc pentru întâlnirea de azi şi pentru rezultatele obţinute în realizarea proiectului europene „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră”. Mulţumesc în mod special doamnei ex-subprefect al Vratsa care a pus bazele acestui proiect că ne-a oferit posibilitatea de a colabora, de a duce la bun sfârşit scopul proiectului în cadrul programului 2007-2013. De-a lungul proiectului am avut multe activităţi comune, am întâlnit multe dificultăţi dar important este că am ieşit cu bine la final. Preţuim colaborarea cu dumneavoastră pentru faptul că am accesat fonduri europene şi populaţia din cele două zone, Dolj şi Vratsa, este mulţumită”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politica