vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Neamu’ lu’ Mondial, la închisoare pentru Băsescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut ca patru dintre cei cinci membri ai familiei Anghel, judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu să fie condamnaţi la închisoare. Avocatul Pavel Abraham ar fi vrut ca cei cinci inculpaţi să fie achitaţi. Instanţa va lua o decizie pe 20 octombrie.

Marţi, inculpaţii s-au prezentat la Tribunalul Constanţa acolo unde a avut loc ultimul termen al procesului în care cinci dintre membrii familiei Anghel sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu.

Procurorul DNA, prezent la instanţă, a cerut ca Florin Anghel, Izaura Anghel, Fănica Anghel şi Marius Constantin să fie condamnaţi la închisoare, în timp ce Grinică-Ion Anghel să fie internat într-un centru educativ, notează Mediafax.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, procurorul vrea ca inculpaţii să-i plătească despăgubiri lui Mircea Băsescu.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a spus, potrivit sursei citate, că a cerut daune morale de 1 milion de euro pentru clientul său, precizând că instanţa este cea care va decide valoarea despăgubirilor. El a menţionat că acţiunea civilă este întemeiată pe faptul că a fost adus un prejudiciu de imagine clientului său, dar şi presiunea la care a fost supus de către inculpaţi în urma acţiunilor de şantaj.

Avocatul celor cinci membri ai familiei Anghel, Pavel Abraham, a pledat pentru achitarea clienţilor săi şi respingerea pretenţiilor civile ale lui Mircea Băsescu, pe care le-a catalogat ca fiind "nefondate", "ridicole" şi "jenante".

În ultimul cuvânt pe care l-a avut în faţa instanţei, Izaura Anghel a spus plângând că nu este vinovată, pentru că nu l-a şantajat pe Mircea Băsescu, arată Mediafax. Mama ei, Fănica, a afirmat la rândul ei plângând, că nu l-a şantajat pe Mircea Băsescu, cerând să nu fie condamnată la închisoare pentru că nu suportă regimul de detenţie, suferind de mai multe boli.

De asemenea, Marius Constantin şi Grinică-Ion Anghel şi-au susţinut nevinovăţia.

"Nu sunt vinovat. Să-mi daţi achitarea că nu sunt vinovat. Cum să-l şantajez? Îl omoram dacă era să-i fac ceva", a spus şi Florin Anghel.

Cei cinci inculpaţi sunt însă dispuşi

Soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin şi Grinică-Ion Anghel, precum şi fiica şi ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie 2014, fiind acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu.

“La data de 1.11.2013, inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări asupra unei persoane, constând în darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv presupusa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro. La data de 26.03.2014, inculpaţii Anghel Fănica şi Anghel Florin au exercitat ameninţări asupra unei persoane (martor în prezenta cauză), cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro sau să îşi transfere averea în proprietatea lor. La datele de 26.05.2014 şi 29.05.2014, inculpaţii Constantin Marius, Anghel Izaura şi Anghel Grinică Ion au exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate, constând în ameninţarea cu darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro. La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit împreună cu ceilalţi doi inculpaţi suma de 10.000 euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Raportat la această infracţiune de şantaj, reţinerea prevederilor privind circumstanţa agravantă este justificată deoarece aceasta a fost comisă în forma de participaţie a coautoratului de trei inculpaţi (Constantin Marius, Anghel Izaura şi inculpatul minor Anghel Grinică Ion). La data de 31.05.2014, inculpatul Anghel Florin, în cadrul unei discuţii telefonice purtate din Penitenciarul Colibaşi cu persoana vătămată, i-a solicitat acesteia să îşi retragă plângerea formulată şi să dea declaraţii din care să rezulte inexistenţa faptei de şantaj investigată în prezenta cauză, astfel încât inculpatul Constantin Marius să fie pus în libertate prin admiterea contestaţiei formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanţa. Inculpatul Anghel Florin a ameninţat că, în caz contrar, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi pentru familia acesteia, respectiv implicarea ei în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, urmând să disemineze şi o presupusă înregistrare având ca obiect aceste aspecte”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

 

sursa foto: adevarul.ro

Politica