sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scandal pe banii pentru Craiova Culturală

Consiliul Județean Gorj a alocat 18 milioane de lei, pentru următorii cinci ani, investițiilor în cultură. Aceasta, pentru a sprijini orașul Craiova să devină Capitală Culturală Europeană. Decizia nu este însă aplaudată de gorjeni, care spun că județul pare să fie vândut Craiovei la bucată.

„Municipiul Craiova vrea să devină capitală culturală europeană pe spinarea gorjenilor! Consiliul Județean Gorj a alocat astăzi 18 milioane de lei pentru următorii cinci ani doar pentru a sprijini Craiova să devină capitală culturală europeană. Banii vor fi folosiți pentru manifestări culturale. Consilierii PNL sunt singurii care nu au votat proiectul. Județul Gorj a decis deja să doneze istorie Craiovei. Trei biserici din lemn, vechi de sute de ani vor fi strămutate în Bănie, iar județul pare să fie vândut la bucată”, notează jurnaliștii de la Radio Târgu Jiu.

Liberalii din Consiliul Județean s-au opus proiectului și nu l-au votat, iar fostul prefect al județului Gorj, acum consilier județean, Victor Banța, a propus un referendum prin care gorjenii să fie întrebați dacă sunt de acord cu cheltuirea banilor pentru Craiova Culturală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele Consiliului Județean a luat în râs propunerea lui Banța, notează radiotârgujiu.ro, afirmând că că banii vor fi folosiți în interesul gorjenilor.

Consilierii PNL s-au opus acestui proiect. A trecut însă. Președintele Consiliului Județean a încercat să explice cum vor fi cheltuite cele 18 milioane de lei pentru a ajuta Craiova să devină capitală culturală europeană. Un pas a fost făcut deja, iar pentru a ajuta Craiova se vinde până și istoria județului. Trei biserici de lemn, monumente istorice, vor fi restaurate si strămutate în Craiova.

Întrebat de jurnaliștii gorjeni despre strămutarea celor trei biserici, Călinoiu a spus că nu știe acest lucru și că „ele nu pot să fie strămutate decât cu autorizație de demolare”.

Jurnaliștii gorjeni afirmă însă că „probabil Ion Călinoiu suferă, mai nou, de amnezie și uită că a semnat, în 2013, hotărârea care prevedea ca bisericile să fie strămutate la Craiova”.

Pentru strămutarea și renovarea celor trei biserici, municipalitatea craioveană este dispusă să aloce peste 850 mii lei.

Prima dintre ele, biserica din lemn, având hramul Sfântul Apostol Andrei, este situată în satul Pocruia, oraşul Tismana, în partea de N-V a judeţului, într-o incintă cu o altă biserică de zid de dimensiuni mai mari. Un alt lăcaş de cult preluat de Primăria Craiova, biserica din lemn din cătunul Comăneşti, satul Pojogeni, oraşul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, este înscris în Lista Monumentelor Istorice din România aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2361/2010 la nr. 377, având hramul Înălţarea Domnului. Ultimul lăcaş relocat va fi din cătunul Din Vai, satul Pojogeni, oraşul Târgu Cărbuneşti. Biserica din lemn din cătunul Din Vai nu este monument istoric, deşi întruneşte condiţiile istorico-arhitecturale pentru a fi clasată ca monument istoric, având hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Biserica a fost ridicată în anul 1790, după afirmaţiile localnicilor, pe un alt amplasament (mai spre apus), ulterior fiind mutată pe locul actual, în cimitirul satului, fiind construită din lemn de stejar, la origine, ulterior fiind refăcute anumite elemente din lemn de brad.

 

sursa foto: pandurul.ro

Politica