vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Job-uri pentru romii care se întorc în România

Circa 62 de persoane de etnie romă care au fost plecate în Franţa sau sunt în curs de reîntoarcere în România vor fi ajutate să se reintegreze social, creându-se condiţiile pentru ocuparea unui loc de muncă, şcolarizarea copiilor, dar şi să trăiască într-un mediu mai sănătos. Aceste lucruri sunt posibile prin intermediul unui nou acord semnat miercuri între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), Instituţia Prefectului Judeţul Dolj şi Consiliul Judeţean Dolj destinat implementării programului experimental franco-român de reinserţie a familiilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor.

Prefectul judeţului Dolj a precizat că prin acest acord vor fi îmbunătăţite condiţiile de trai ale comunităţilor de romi.

„Ne-am întâlnit astăzi în vederea desfăşurării Comitetului de pilotaj care, se întruneşte semestrial şi este compus din reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială,, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, ONG-uri..

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scopul organizării Comitetului de pilotaj de astăzi este analiza situaţiei dosarelor în curs şi semnarea Noului acord local cu judeţul Dolj, un parteneriat specific pentru asistarea persoanelor de etnie romă şi care va permite îmbunătăţirea condiţiilor de trai a acestei populaţii în teritoriul autohton. Etnia romă este un segment social vulnerabil al populaţiei României, iar problemele cu care se confruntă această comunitate sunt multiple şi binecunoscute. Îmbunătăţirea situaţiei romilor, crearea unor condiţii optime de integrare a acestora se află permanent în atenţia Guvernului României şi ca atare a Instituţiei Prefectului- Judeţul Dolj. Problema incluziunii sociale constituie o preocupare permanentă pentru noi şi mă bucur să constat că dumneavoastră acordaţi un interes aparte acestui subiect. În ultimii ani se constată creşterea folosirii limbii romani în educaţia de toate nivelurile, precum şi implementarea de proiecte inovatoare cum ar fi «Fiecare copil în grădiniţă». Merită precizată şi dezvoltarea de proiecte privind economia socială în comunităţile sărace din mediul rural cu o pondere însemnată a populaţiei de etnie romă. Pe de altă parte este imperios necesară combaterea abandonului şcolar în rândul copiilor romi, precum şi îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale, în contextul existenţei la nivelul judeţului Dolj a unui număr de 15 mediatori sanitari”, a spus prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

Prefectul judeţului Dolj, a mai menţionat că s-au alocat la nivel naţional 433 de milioane de euro pentru integrarea persoanelor dezavantajate.

“Eforturile pe linia îmbunătăţirii situaţiei romilor sunt reflectate de finanţarea direcţionată către acest sector. Astfel, la nivel naţional, în perioada de programare 2007-2013, România a alocat aproximativ 12 % (433 de milioane de euro) din totalul bugetului Fondului Social European pentru integrarea persoanelor dezavantajate. Consider că doar printr-un demers unitar şi nediscriminatoriu în viaţa publică şi politică, asumat de către întreaga societate civilă, comunitatea romă şi autorităţile statului, putem găsi o cale de îmbunătăţire a situaţiei romilor la nivel naţional, în încercarea eliminării discrepanţelor de natură economică şi socială dintre toţi cetăţenii, indiferent de etnie. Doamnelor şi domnilor, vă urez mult succes iar distinşilor noştri oaspeţi le doresc şedere plăcută în oraşul nostru”, a declarat Nicolae Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj.

 

La semnarea acordului au fost prezenţi şi vicepreşedintele comunităţii urbane Nantes Métropole – Marie-Helene Nedelec, vicepreşedintele Consiliului General Val-de-Marne – Fatiha Aggoune, directorul Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare – Hossein Mokry şi Alina Tănăsescu, vicepreşedinte CJ Dolj. Directorul Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare a spus că doresc să obţină şi o dezvoltare teritorială prin implementarea acestui program.

„Acest nou acord local semnat de OFII va aduce modificări în ceea ce priveşte ajutoarele care pot fi solicitate pentru cetăţenii de etnie romă care se reîntorc din Franţa. Sunt prevăzute trei tipuri de ajutor, primul se referă la faptul că putem să ajutăm familiile în ceea ce priveşte şcolarizarea copiilor, este vorba de un aport material.Al doilea tip de ajutor este pentru ocuparea unui loc de muncă în sensul în care Oficiul poate să ajute întreprinderile care angajează o persoană din cadrul programului.Al treilea tip de ajutor este acela de a demara o microîntreprindere. Aş vrea să subliniez că intervenţia OFII împreună cu partenerii din program, Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăriile se referă şi vizează nu doar partea de inserţie ci şi o acţiune comună pentru dezvoltarea teritorială, pentru crearea de locuri de muncă.

Mesajul cel mai important este acela că deşi intervenţia OFII este de a ajuta persoanele de etnie romă care se întorc din Franţa pentru reinserţie, intervenţia vizează partea de dezvoltare locală şi împreună cu partenerii noştri acesta este obiectivul”, a menţionat Hossein Morky-directorul Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Alina Tănăsescu, a precizat că „demersurile de lucru şi cooperarea în plan instituţional de la nivel local dintre părţile română şi franceză, au avut succes şi aproape 20 de familii de etnie romă s-au integrat deja. În baza acordului semnat între OFII, Comunitatea Nantes Métropole şi Consiliul Judeţean Dolj a fost finanţată repatrierea voluntară a 11 familii (5 reîntoarse şi 6 în plin proces de reîntoarcere), un total de 29 de persoane. De asemenea, în baza acordului semnat între OFII, Comunitatea Val-de-Marne şi Consiliul Judeţean Dolj, a fost finanţată repatrierea voluntară a 8 familii, în total fiind 33 de persoane.

 

„Întâlnirea de astăzi (n.r.miercuri) a avut un scop dublu, a fost cea de-a patra întâlnire a comitetului de pilotaj care a monitorizat şi a evaluat tot ceea ce s-a întâmplat şi modul în care au fost derulate activităţile în baza primului acord semnat, iar aici vorbim de monitorizarea şi evaluarea modului în care a avut loc revenirea sau sunt în curs de revenire în ţară familiile rome din comunităţile Nantes şi Val-de-Marne, 19 familii, 11 familii sunt în proces de reîntoarcere din Nantes şi 8 familii care s-au reîntors deja din Val-de-Marne. Vorbim de 19 familii şi un număr de aproximativ 62 de persoane.Pe lângă această parte a primului protocol a existat şi o implicare din partea comunităţii Nantes în ceea ce privesc programele de dezvoltare locală, astfel încât romii care se reîntorc şi se reintegrează în ţară să beneficieze de toate condiţiile sociale, economice şi condiţii în ceea ce priveşte mediul de sănătate. De aceea, comunitatea Nantes Métropole s-a implicat să asigure pentru localitatea de revenire a cetăţenilor români de etnie romă finanţarea unor programe de dezvoltare la nivel local. În localitatea Sălcuţa a fost reabilitată şcoala din Mârza,iar în localitatea Vârtop, implicarea dânşilor a fost mult mai activă, au fost reabilitate vestiarele de pe stadionul din localitatea Vârtop, au reabilitat şi dotat un cabinet stomatologic, cu suma de 5.000 de euro şi deja a fost adus un microbuz din Nantes care să servească atât localitatea romă din Vârtop, dar şi restul comunităţii", a declarat Alina Tănăsescu-vicepreşedinte CJ Dolj.

 

 

 

Politica